Zľakli sa, že tréner ide preč a on zostane štyri roky

Zľakli sa, že tréner ide preč a on zostane štyri roky

S obrancom FK Železiarne Podbrezová Matejom Oravcom nielen o tom, že ho čaká zápas proti klubu, ktorý ho vychoval.

Po reprezentačnej prestávke sa opäť otvárajú brány štadiónov Niké ligy, šláger 15. kola je jasný. Štvrtá Podbrezová privíta tretiu Trnavu. Špecifický zápas zažije domáci stopér Matej Oravec (25). V Spartaku vyrástol, debutoval v najvyššej súťaži, v lete 2018 sa tešil zo zisku titulu po 45 rokoch červeno-čierneho čakania a v nasledujúcej sezóne si užíval jazdu skupinou Európskej ligy, v ktorej gólom hlavičkou rozhodol o najtesnejšom víťazstve nad Anderlechtom. „S pribúdajúcim vekom prežívam zápasy s Trnavou stále emotívnejšie,“ prezradil v rozhovore pre Našu ligu, v ktorom sme sa dotkli aj toho, že tréner Horehroncov Roman Skuhravý predĺžil zmluvu s klubom o štyri roky, čo je nielen v slovenských pomeroch rarita.

Spartak ste opustili začiatkom roka 2019. Sú aj po takmer piatich rokoch pre vás duely proti Trnave špecifické? 

Určite áno, to bude asi do konca života. Myslím si, že tak to cíti každý Trnavčan, ktorý odíde. Nielen ja. Už sa na zápas neskutočne teším, neviem sa dočkať nedele. 

Darí sa vám zvyčajne proti Trnave? 

Paradoxne, od príchodu do Podbrezovej ma takmer vždy pred zápasom s Trnavou trápilo nejaké drobné zranenie. Asi len raz som bol úplne fit. Teraz sa cítim dobre a verím, že do nedele to tak aj zostane. Proti Spartaku sa mi nikdy nehrá dobre, veď som tam strávil takmer všetky mládežnícke kategórie, zažil som tam prvé úspechy aj na seniorskej úrovni. Sú to silné spomienky, takže duely s Trnavou asi nikdy pre mňa nebudú ľahké. Na ihrisku sa vždy snažím od toho odosobniť, podať čo najlepší výkon, ale jednoduché to nie je. 

Keď ste pôsobili v Dunajskej Strede, nebolo to pre vás ešte náročnejšie? Predsa len, FC DAC má so Spartakom krajské derby! 

Práveže ani nie. Bol som ešte mladý a celé to pre mňa bolo také čerstvé, preč z Trnavy som bol len veľmi krátko a až tak intenzívne som to nevnímal. S pribúdajúcim vekom prežívam zápasy s Trnavou stále emotívnejšie. Už mám aj rodinu, som o niečo starší, trochu inak rozmýšľam. 

Platí teda, že čím je človek starší, čoraz viac sa v mysli vracia ku svojim koreňom? 

Môže to tak byť. U mňa určite hrá rolu aj to, že s Trnavou som stále v nejakom vzťahu. Nie tak dávno som bol v kontakte s trénerom aj s ľuďmi z vedenia klubu. Spartak mi je blízky a uvidíme, ako to v nedeľu dopadne. 

Bude to veľký zápas. Oba tímy sú na vrchných priečkach a naposledy vyhrali vonku! 

Verím, že príde veľa fanúšikov, ktorí nás budú podporovať. Čítal som, že sa chystá aj množstvo ľudí z Trnavy, takže by to mohol byť dobrý zápas v skvelej atmosfére. Videl som, že náš klub vyšiel aj s rôznymi marketingovými aktivitami. Fanúšikovia si môžu kúpiť balíkovú vstupenku, v ktorej sú zahrnuté zápasy s Trnavou aj Slovanom. Je to Zápas mesiaca, takže verím, že obecenstvo nesklameme a bude sa na čo pozerať. 

V tejto sezóne ste v Trnave prehrali 0:2, v tejto predošlej ste Spartak dokázali po jasnom priebehu zdolať 3:1, ale napríklad mu aj poľahnúť 1:6 a 0:3. Dá sa vôbec predpokladať, aké stretnutie to asi bude? 

Sám som zvedavý, ako to bude na ihrisku vyzerať. Je pravda, že sme sa od postupu v lete minulého roka nevyhli kolísavým výkonom, ale myslím si, že aj v tomto smere napredujeme. Dovolím si povedať, že sme čoraz viac ustálenejší. Paradoxne, v Trnave sme odohrali zrejme najhorší zápas v sezóne a zaslúžene sme tam prehrali. O to viac chceme ukázať, že sme sa odvtedy posunuli dopredu a odčiniť to, čo sme ukázali na štadióne Spartaka. Verím, že to z našej strany bude teraz podstatne lepšie. 

Ako by ste charakterizovali atmosféru vo vašej šatni? 

Je pozitívna. Určite sa na nej podpísala aj skutočnosť, že tréner Roman Skuhravý predĺžil zmluvu s klubom o štyri roky. V kabíne to zarezonovalo a pre nás je to ďalšia motivácia. Dostavila sa totiž istota, že rovnakým spôsobom sa bude u nás pracovať dlhodobo. Vieme, čo môžeme očakávať. Na dobrej nálade sa prejavil aj zdravotný stav v tíme. Skoro všetci sme zdraví, dobre trénujeme, už to len potvrdiť v nedeľu. 

Kabínu šokovalo, že tréner Roman Skuhravý podpísal nielen na slovenské pomery dlhodobý kontrakt? 

Úprimne, keď nám prišli túto informáciu oznámiť do kabíny, v prvom momente sme si mysleli, že odchádza. Je to totiž obrovský pracant, ktorý na štadión prichádza o piatej – šiestej ráno a vídame ho len prezlečeného v tréningovej súprave. Teraz nám túto informáciu zvestovali tesne pred tréningom a náš kouč bol v civilnom oblečení. Deň predtým rezignoval na svoju funkciu tréner českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý. Keď sme ho videli takto oblečeného, hneď sme si to pospájali a preľakli sme sa, že ide viesť Česko. Chvalabohu to malo pre nás pozitívny scenár a tréner zostáva. 

To vám ozaj prišlo na um, že Roman Skuhravý ide prevziať český národný tím?! 

No, pred tréningom sme sa o tom bavili a aj táto myšlienka padla v debate… Šokovalo nás, že do zrazu nám zostávala približne polhodinka a tréner nebol na štadióne. To sa stalo prvýkrát, odkedy som v Podbrezovej. Vedeli sme, že sa niečo deje. 

Teraz musíte všetci sekať dobrotu. Naštvať trénera, ktorý bude pri mužstve štyri roky, by sa nemuselo vyplatiť! 

Asi tak… On sám nám povedal, že by od neho nebolo pekné, ak by nás nechal v neistote a pritom sám tlačil, aby sme makali na maximum. Aj to zavážilo, že predĺžil zmluvu a my si to ceníme. Navzájom si dôverujeme a verím, že tento vzťah, ktorý medzi sebou máme, sa prejaví aj vo výsledkoch na ihrisku. 

Vyzerá to tak, že trénera máte naozaj radi. 

Za seba môžem povedať, že áno, a myslím si, že väčšina chalanov, ak nie všetci, sú spokojní. Ak by to tak nebolo, v Podbrezovej by neboli. Roman Skuhravý má so všetkými výborný vzťah, je to pán tréner. A je to vidieť aj na ihrisku. Mužstvo z roka na rok rastie a myslím si, že podpis štvorročnej zmluvy s naším koučom bol výborný krok zo strany klubu a garancia ďalšieho progresu. 

Zažili ste veľa trénerov. Patrí Roman Skuhravý k tým najlepším, akých ste kedy mali? 

Dovolím si tvrdiť, že áno. Určite jeden z najlepších, ak nie úplne najlepší. Pre mňa je to obrovská zmena v porovnaní s tým, čo som zažíval vo Philadelphii, kde som za rok a pol pomaly neprehodil s trénerom poriadnu reč. Skôr sme sa jeden druhému vyhýbali. O to viac si vážim spôsob práce Romana Skuhravého. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, ale dnes som naozaj veľmi spokojný. 

Späť k zápasu s Trnavou. Veríte, že práve predĺženie zmluvy s trénerom môže byť aj určitý faktor úspechu v najbližšom zápase? 

Uvidíme na ihrisku, čo to s nami spraví. Na Trnavu sa pozeráme ako na každého iného súpera. Snažíme sa skôr vnímať samých seba a hrať svoju hru. Raz nám to ide lepšie, inokedy horšie, ale ja verím, že práve v nedeľu si vyberieme náš lepší deň. 

V čom je Trnava silný súper? 

V osobných súbojoch, fyzickej sile hráčov a v skúsenostiach. Trnava hrá v Európe, spartakovci vedia, aké je to bojovať v ťažkých zápasoch. Verím, že sme na to dobre pripravení a dokážeme eliminovať silné stránky súpera. 

Vy ste tiež zažili pohárovú jeseň ako hráč Trnavy, keď ste sa po zisku titulu v lete 2018 prebojovali do skupiny Európskej ligy a nazbierali ste v nej sedem bodov. Súčasný Spartak má po štyroch kolách Konferenčnej ligy jediný bod. Boli ste teda lepšie mužstvo? 

Nerád by som to hodnotil, bola iná doba. Pre mňa bola česť byť súčasť Trnavy v tom období. Mali sme mužstvo zložené zo skvelých hráčov, nie nadarmo sme zbierali body aj v Európe. Vždy budem hrdý na to, že som bol súčasť tohto tímu. Ale aj súčasný Spartak má svoju kvalitu a nie nadarmo je tam, kde je. 

Práve vy ste rozhodli o víťazstve 1:0 nad Anderlechtom v Európskej lige. Ešte si niekedy pozriete video vášho gólu? 

Videl som ho toľkokrát, že už radšej nie. Dôležitejšie bolo, že sme vtedy zvíťazili. To, že práve môj gól o tom rozhodol, je len čerešnička na torte. Teraz zariadil bod v Európe Michal Ďuriš, tak spomínajme už radšej na jeho zásah.   

MATEJ ORAVEC – FAKTY 

  • Narodil sa 30. marca 1998 v Trnave, hráva na pozícii obrancu za FK Železiarne Podbrezová. 
  • S futbalom začínal v Modranke, v Spartaku však pôsobil už od kategórie U8 a postupne sa prepracoval až do prvého tímu, v najvyššej súťaži debutoval v 17. júla 2016 v Podbrezovej. 
  • S Trnavou sa v sezóne 2017/18 radoval zo zisku majstrovského titulu, počas ročníka 2018/19 sa podieľal na postupe Spartaka do skupinovej fázy Európskej ligy, kde červeno-čierni získali sedem bodov. O víťazstve 1:0 nad Anderlechtom rozhodol gólovou hlavičkou. 
  • V zime po veľkej obmene kádra opustil Trnavu a zamieril do Podbrezovej, s ktorou však zostúpil do nižšej súťaže a následne podpísal trojročný kontrakt s Dunajskou Stredou. V FC DAC vydržal len od leta 2019 do zimy 2020, pretože klub zo Žitného ostrova reflektoval na lukratívnu ponuku z tímu americkej MLS Philadelphia Union. 
  • Vo Philadelphii vydržal rok a pol, ale šancu v MLS nedostal. V lete 2021 sa vrátil do Podbrezovej, s ktorou hneď v prvej sezóne postúpil z druhej ligy do prvej a jej pevnou súčasťou je doteraz. 
  • V tejto sezóne Niké ligy odohral 14 zápasov a pripísal si jednu asistenciu. Celkovo má v našej najvyššej súťaži odohraných 96 zápasov (37 za Trnavu, 17 za Dunajskú Stredu, 42 za Podbrezovú), strelil v nej dva góly, pridal dve asistencie a zaujímavé je, že ako stopér nazbieral len päť žltých kariet. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 17, 18, 19 a 21 rokov. 
  • Vyslúžil si miesto v širšej nominácii na cenu Golden Boy 2018 pre najlepšieho mladého hráča do 21 rokov pôsobiaceho v Európe. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Barcelona a hráč Sergio Ramos. 
  • S partnerkou Laurou vychovávajú dcérku Timeu (1 rok).