Túžba po Európe, ideálne s honorom vicemajstra

Túžba po Európe, ideálne s honorom vicemajstra

So žilinským krídelníkom Patrikom Iľkom nielen o blížiacom sa šlágri posledného nadstavbového kola proti Dunajskej Strede.

Blíži sa zápas, na ktorý možno budú fanúšikovia oboch kolektívov dlho spomínať. V poslednom kole nadstavby hostí tretia Žilina druhú Dunajskú Stredu, pre rekonštrukciu žilinského trávnika sa však stretnutie uskutoční na trenčianskej Sihoti. Keďže lepšiu bilanciu zo vzájomných zápasov majú domáci, na definitívu spečatenia účasti v pohárovej Európe im stačí remíza, hostia musia zvíťaziť. Teoreticky sa môžu radovať aj obaja, ale to by štvrtá Trnava, ktorá za obomi súpermi zaostáva o bod, musela zakopnúť proti Podbrezovej. „Veríme, že v Trenčíne dosiahneme výsledok, po ktorom sa budeme radovať my,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu žilinský útočník Patrik Iľko (23). Muž, ktorý má aktuálne výbornú formu a na ktorého sa určite bude spoliehať aj tréner „šošonov“ Michal Ščasný.

Ako by ste charakterizovali atmosféru vo vašej šatni? 

Všetci sme vyburcovaní a odhodlaní zvládnuť posledný zápas čo najlepšie a s výsledkom, ktorý nám zaručí umiestnenie v prvej trojke. Chceme si vybojovať účasť v Európe, ideálne chceme zvíťaziť a stať sa novými vicemajstrami.   

Po poslednom zápase v Ružomberku ste boli všetci sklamaní, ale remíza 1:1 spod Čebraťa vám napokon pomohla. 

Chceli sme zvíťaziť a v tejto chvíli už mať istotu pohárovej Európy. Vzhľadom na priebeh zápasu nás remíza škrela, ale s odstupom času musíme skonštatovať, že tento bod môže mať napokon aj cenu zlata. Takže, buďme s ním spokojní a poďme na Dunajskú Stredu s čistou hlavou.   

Na splnenie cieľa vám stačí proti FC DAC 1904 aj remíza. Žilina však na remízu nikdy hrať nevedela. 

Hrať na remízu ani nechceme, pretože zvyčajne to nevedie k želanému výsledku. Určite pôjdeme za víťazstvom. Ak sa zápas napokon skončí deľbou bodov, nikto sa hnevať nebude, ale pokúsime sa vyhrať.   

Po príchode trénera Michala Ščasného máte vyváženejšiu defenzívu s ofenzívou a o čosi lepšie viete hrať na výsledok. Súhlasíte? 

Niečo na tom pravdy je… Trochu sme zmenili defenzívu a vyhýbame sa zbytočným chybám, hoci posledný zápas úplne nekorešponduje s týmto tvrdením. V každom prípade, vzadu hráme o čosi spoľahlivejšie a prejavuje sa to aj vo výsledkoch.   

Po zmene trénera ste neprehrali päť zápasov (3-2-0). Má to vplyv na sebavedomie tímu? 

Cítime vnútornú pohodu aj hernú formu. Darí sa nám, len musíme byť ešte efektívnejší. Verím, že v najbližšom dueli premeníme naše šance na góly a úspešné výsledky.   

Len jeden klub v Niké lige má aktuálne lepšiu formu ako vy a to Dunajská Streda, ktorá ťahá šnúru troch víťazstiev, bez prehry je už osem zápasov (5-3-0). Ako vnímate fazónu vášho súpera? 

Videli sme niektoré zápasy Dunajskej Stredy. Náš súper je veľmi efektívny, góly dáva v podstate z každej šance, pritom je pevný v defenzíve. Hráči FC DAC skórovali päťkrát proti Slovanu, čo nie je len tak. Musíme sa dobre pripraviť a podať čo najlepší výkon, aby sme boli úspešní.   

Čo to v praxi znamená? Čo musíte robiť na ihrisku? 

V prvom rade pokryť najnebezpečnejších hráčov súpera, napríklad Trusu, ktorý je v skvelej forme, pri ňom musíme byť zvlášť pozorní. Ale aj ďalší futbalisti Dunajskej Stredy vedia hroziť. Zároveň si musíme vytvárať šance a premieňať ich.   

Vzhľadom na rekonštrukcia ihriska hostíte súpera v Trenčíne. Je to veľká nevýhoda? 

Určite si nebudeme dopredu hľadať výhovorky. Áno, je to iné ako doma, ale stále hráme na umelej tráve, na ktorej sme zvyknutí. Myslím si, že trenčiansky štadión vyhovuje viac nám ako Dunajskej Strede a verím, že to dokážeme využiť.   

Odohráte posledný zápas v Niké lige na umelej tráve. Bude vám za ňou smutno, alebo sa tešíte, že v Žiline vyrastie prírodný trávnik? 

Za roky v Žiline som si na umelé ihrisko zvykol, ale teším sa aj na prírodný trávnik. V prvom rade verím, že bude kvalitný, aby sme mohli na ňom hrať svoj futbal tak ako na umelom, pretože náš cieľ je dosahovať priaznivé výsledky atraktívnou a kombinačnou cestou, ale na to potrebujete práve dobré podmienky.   

Patrikovi Iľkovi sa v tejto sezóne darí strieľať góly aj prihrávať na ne. Foto: TASR

Poďme ku vám osobne. Od vstupu na scénu Niké ligy prežívate štatisticky najúspešnejšiu sezónu (3+6). Čomu pripisujete súčasnú formu? 

Teší ma každý gól a takisto každá asistencia, ale moje čísla mohli byť aj vyššie. Mal som dlhšie obdobie, keď sa mi nedarilo zbierať kanadské body. Na konci sezóny sa mi vrátila forma a som rád, že mužstvu znova pomáham gólmi aj prihrávkami. Verím, že sa mi takto podarí pomôcť aj v poslednom dueli a spolu niečo uhráme.   

Dve asistencie ste si pripísali pri víťazstve na ihrisku Slovana (3:2). Bol to váš najvydarenejší zápas v sezóne? 

Jeden z tých najvydarenejších, hoci v mojom výkone sa dali aj v tomto dueli nájsť rezervy. Ale áno, bol som spokojný a verím, že podobne nápomocný budem mužstvu čo najčastejšie.   

Vaša produktivita vzrástla aj s príchodom nového trénera Michala Ščasného. Pomohol vám určitými pokynmi, alebo je to len dielo náhody? 

Pozmenil aj našu ofenzívu, hráči vpredu majú väčšiu voľnosť, čo mne osobne vyhovuje. Môžeme si navzájom meniť pozície, celkom mi to sedí. Myslím si, že sa táto zmena prejavila v posledných zápasoch na mojich osobných štatistikách.   

Po zápase na ihrisku Slovana Bratislava tréner o vás veľmi pekne hovoril na tlačovej besede. Pomohla vám aj dôvera, ktorú od Michala Ščasného dostávate? 

Každý hráč potrebuje dôveru, ja nie som výnimka. Cítim, že tréner stojí za mužstvom, ale aj za mnou osobne. Myslím si, že je to tiež dôležitý faktor.   

Ako vy osobne psychicky zvládate zápasy, v ktorých sa hrá o všetko? 

Už som zažil viacero takýchto zápasov, a nielen ja. Ako mužstvo máme skúsenosti z týchto typov stretnutí a dúfam, že to potvrdíme aj na ihrisku. Veríme, že v Trenčíne dosiahneme výsledok, po ktorom sa budeme radovať my.   

Zimovali ste na druhej priečke, takmer počas celej sezóny sa držíte na pohárových pozíciách. Ak by ste padli teraz na štvrté miesto, zavládlo by asi veľké sklamanie… 

Určite áno, tento scenár si ani nepripúšťame. Chceme potvrdiť, že patríme na prvé tri pozície.   

Hoci je už o titule a priamom zostupujúcom rozhodnuté, v Niké lige je stále o čo hrať. Ako vnímate súčasnú situáciu? 

Pre fanúšikov je to určite atraktívne. A vlastne aj pre nás. Tešíme sa na vyvrcholenie ligy.

Prišiel ako chlapec, dnes je stovkár

Patrik Iľko išiel tvrdo za svojimi snami. Do Žiliny prišiel z Bardejova ešte v dorasteneckom veku. Kľúčová bola porada s rodičmi. „Spravili sme spolu veľmi dobré rozhodnutie. Pôsobenie v Žiline ma posunulo, lebo v MŠK sa výborne pracuje s mladými hráčmi. Cítim sa tu dobre. Začiatky neboli jednoduché, najmä prvý polrok. Bol som prvýkrát mimo domova a musel som si na všetko zvyknúť. Poznal som sa len s pár chlapcami, najviac s Jánom Bernátom, s ktorým som hrával za výber východu. K rýchlej adaptácii mi pomohla skvelá partia, takže určite nič neľutujem,“ povedal Patrik Iľko. Dôkaz, že urobil dobré rozhodnutie, svedčí o tom, že v Niké lige odohral za Žilinu už 104 zápasov. Pamätný dres s číslom 100 na chrbte si prevzal pred nedávnym duelom s Trnavou (2:0). „Už počas rozcvičky som vedel, čo ma čaká a cítil som zadosťučinenie. Bolo milé prebrať si pamätný dres za potlesku fanúšikov,“ dodal Patrik Iľko.   

Budúci inžinier 

Útočník MŠK Patrik Iľko patrí do skupiny hráčov, ktorá popri kariére profesionálneho futbalistu myslí aj na vzdelanie. Je štvrták na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA), študuje v odbore Ekonomika a manažment podniku. Ak všetko dobre pôjde, budúci rok by sa už mohol hrdiť inžinierskym titulom. „Pre tento odbor som sa rozhodol aj preto, že v tejto sfére pracuje môj otec. Vždy mi išla matematika, takže ma to oslovilo. Zatiaľ sa mi to darí zvládať, takže sa teším. Nie vždy je ľahké deliť pozornosť medzi futbal a vzdelanie, ale musím si poklopať, že to ide. Poďakovanie patrí aj prednášajúcim, ktorí mi vzhľadom na futbalové povinnosti vedia vyjsť v ústrety. Mám určité úľavy, nemusím byť na každej prednáške či cvičení, ale testy a skúšky si spraviť musím rovnako ako všetci ostatní. K štúdiu na vysokej škole ma viedli rodičia, ktorí mi vždy hovorili, že popri futbale nesmiem zabudnúť na vzdelanie, lebo človek nikdy nevie, čo sa stane. Učenie mi pomáha zároveň odreagovať sa od futbalu, človek v univerzitnom kolektíve príde aj na iné myšlienky, takže je to pre mňa príjemný relax,“ povedal Patrik Iľko, ktorého sme sa spýtali, či prednášajúci na škole vedia, že vzdelávajú futbalistu. „Niektorí vôbec o tom netušia, ale iní sú zase fanúšikovia futbalu. S nimi sa dá aj debatovať na športové témy. Občas aj zažartujú na margo mojich výkonov na ihrisku. Je to milé,“ odpovedal Patrik Iľko.   

PATRIK IĽKO – FAKTY 

  • Narodil sa 16. februára 2001, pochádza z obce Fričkovce, hráva na poste útočníka za MŠK Žilina. 
  • S futbalom začínal v rodnom Bardejove, no ešte v dorasteneckom veku sa presunul do Žiliny. 
  • Prvé úspechy v MŠK dosahoval už na mládežníckej úrovni. V sezóne 2017/18 sa stal majstrom mladšieho dorastu, v nasledujúcom ročníku si zahral v mládežníckej Lige majstrov. 
  • Debut v najvyššej súťaži v drese seniorského áčka „šošonov“ absolvoval ako 19-ročný 22. februára 2020 na trávniku FK Pohronie (1:0). Odvtedy si v Niké lige pripísal dosiaľ 104 štartov (12 gólov, 13 asistencií, 3 žlté karty). V tejto sezóne naskočil do 29 duelov (1479 minút), v ktorých dosiahol bilanciu 3+6 a raz bol napomenutý žltou kartou. 
  • Slovensko reprezentoval v mládežníckych kategóriách do 17, 18, 19 a 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Manchester United, spomedzi hráčov to bol v minulosti Wayne Rooney, dnes sa mu pozdávajú Jude Bellingham a Kylian Mbappe.