Naďalej bez odpovedí

Naďalej bez odpovedí

Ani predposledné kolo sezóny nezodpovedalo dve dôležité otázky.

Z ligového koláča tímy cez víkend odkrojili porciu ďalších šiestich zápasov. Komu chutila a komu, naopak, príliš nie? Dozviete sa na nasledujúcich riadkoch v pravidelnom súhrne zaujímavých momentov uplynulého kola.

Kto pôjde do Európy a kto do baráže?   

Veľké otázniky zostávajú až do záverečného kola na konci viet: Ktoré tímy získajú miesto v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy UEFA? Kto bude účastníkom baráže o Niké ligu? Odpovede na tieto otázky totiž neprinieslo ani 9. kolo nadstavbovej časti. Žilina v zápase s Ružomberkom získala len bod za remízu (1:1) a DAC 1904 zdolal na domácej pôde Spartak (1:0). Dôležitý krok spravil Zemplín, ktorý vyhral nad FC ViOn (3:0) a momentálne má v tabuľke trojbodový náskok pred Košicami. Práve tieto dva celky sa stretnú v sobotu v bitke o východ aj o vyhnutie sa baráži.   

Podbrezová zvíťazila nad Slovanom   

Podbrezová sa dočkala prvých bodov v skupine o titul a ukončila svoju deväťzápasovú sériu prehier. Na víťazstvo, ktoré prišlo po trojmesačnej odmlke, si síce počkala, ale pripísala si ho rovno proti majstrovskému Slovanu. Na domácom trávniku triumfovali „železiari“ 2:1, pričom v zápase padli hneď dva vlastné góly – po jednom do každej brány. Podbrezová však napriek výhre zostáva tímom, ktorý v nadstavbovej časti sezóny získal najmenej bodov.   

Víťazný gól neobvyklého strelca   

Priamy súboj o futbalovú Európu zvládla v nedeľu lepšie Dunajská Streda, ktorá pred vyše osemtisícovou návštevou zdolala trnavský Spartak. Mužstvo DAC 1904 vsietilo len jediný gól, jeho autorom bol obranca Romaric Yapi. Išlo pritom o jeho prvý gól nielen v žlto-modrom drese. „Môj gól bol výsledok tímovej práce, bez spoluhráčov by som to nedokázal. Keď som skóroval, prežíval som neuveriteľné pocity, pretože toto bol môj prvý presný zásah na profesionálnej úrovni. Naposledy som skóroval asi ako 16-ročný,“ povedal šťastný strelec po zápase.   

Marcin so zápisom do klubovej histórie   

Prvýkrát sa z gólu v drese Michaloviec tešil Enzo Arevalo. A bola to radosť hneď dvojnásobná. K cennej výhre Zemplína nad FC ViOn prispel dvoma gólmi, pričom prvý prišiel po rohovom kope a druhý z hranice šestnástky. Uruguajský futbalista má v aktuálnej sezóne na konte šesť presných zásahov, predchádzajúce štyri strelil na jeseň ešte ako hráč Dukly. Tretí gólový pozdrav do siete Zlatých Moraviec poslal Matúš Marcin, ktorý sa s desiatimi gólmi stal prvým strelcom v histórii klubu, ktorý v jednej sezóne nastrieľal v našej lige dvojciferný počet gólov. Gólmi momentálne púta pozornosť aj ďalší legionár v Niké lige, Nigérijčan Chinonso Emeka. Skóroval v troch stretnutiach po sebe, naposledy do banskobystrickej siete.   

Brankári podržali svoje tímy   

Cez víkend to však rozhodne nebolo iba o ofenzíve. Štyria brankári si udržali čistý štít a položili tak pevný základ pre tímové víťazstvo. V zápase so Spartakom to bol brankár DAC 1904 Aleksandar Popovič, v súboji s Košicami skalický Matěj Luksch, hráčov Zlatých Moraviec vychytal brankár Zemplína Žiga Frelih a v stretnutí s Duklou sa výbornými zákrokmi prezentoval trenčiansky Vozinha. Na čele poradia brankárov s trinástimi vychytanými nulami je aktuálne trojica Takáč, Popovič, Vozinha.