Toto ešte nie je moje pravé ja!

Toto ešte nie je moje pravé ja!

So stredopoliarom FC DAC 1904 Dunajská Streda Milánom Vitálisom nielen o zápletke v boji o pohárovú Európu.

O titule je rozhodnuté, majstrom sa stal s predstihom Slovan Bratislava. Poznáme aj zostupujúci tím, minimálne na rok opustí slovenskú futbalovú smotánku FC ViOn. To však neznamená, že v Niké lige už nie je o čo hrať. Dve kolá pred koncom nadstavby nevieme, kto obsadí druhú a tretiu pohárovú priečku. Čierny Peter zostane v rukách jedného z trojice kolektívov FC Spartak Trnava, MŠK Žilina, FC DAC 1904 Dunajská Streda. Najhoršie karty má klub zo Žitného ostrova, ktorý má o dva body menej ako jeho konkurenti. Zároveň platí, že aj zverenci trénera Xisca Muňoza majú situáciu vo vlastných rukách. Do konca sezóny sa stretnú s obidvomi rivalmi a pokiaľ v oboch zápasoch zvíťazia, nielenže sa prebojujú do Európy, ale aj obhája status vicemajstra. „Náš cieľ je jasný, chceme vyhrať oba zápasy a dostať sa do Konferenčnej ligy,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Milán Vitális (22), stredopoliar Dunajskej Stredy, ktorý je v závere sezóny vo výbornej forme. Na poste stredopoliara výborne prepája ofenzívu s defenzívou tímu a okrem toho strieľa góly. A patrí sa dodať, že veľmi pekné góly…

Váš zásah z priameho kopu do siete Slovana Bratislava (5:3) fanúšikovia zvolili za najkrajší gól za mesiac apríl. Čo to pre vás znamená? 

Veľmi veľa. Vnímam to ako odmenu za to, čo robím na ihrisku aj mimo neho. Je to pre mňa takisto pozitívna spätná väzba a určitý dôkaz toho, že kráčam po správnej ceste. Tento gól neprišiel len tak, je to výsledok niečoho. Moju radosť zvyšuje fakt, že som ho strelil v takom dôležitom zápase a proti veľkému rivalovi. Som veľmi vďačný fanúšikom, že mi dali svoje hlasy. 

Strelecky ste sa presadili v posledných dvoch zápasoch, pričom góly nie sú úplne v náplni vašej práce. Čo hovoríte na to, že sa vám teraz darí pomáhať mužstvu aj týmto spôsobom? 

Strieľať góly a dosahovať asistencie je takisto jedna z mojich úloh. Vždy, keď sa mi práve strelecky nedarilo, góly mi chýbali. Tréneri odo mňa vyžadujú, aby som bol blízko k bránke a snažil sa o zakončenie našich akcií. Som rád, že mi to tam teraz padá a verím, že v tom budem pokračovať. 

Vaše góly pomohli mužstvu k víťazstvám. Dunajská Streda dnes ťahá šnúru siedmich zápasov bez prehry (4-3-0), vďaka čomu bojujete o Európu, čo sa ešte pár týždňov dozadu nezdalo byť pravdepodobné. Čo hovoríte na to, že vaše čísla prispeli k pozitívnym výsledkom tímu? 

Pokiaľ si ľudia myslia, že moje góly sú dôležité, mám z toho radosť. Ale nie je to len o mne, darí sa viacerým hráčom. Napríklad, v dvoch posledných zápasoch sme mali troch rovnakých strelcov. Teší ma, že som jeden z nich, ale oveľa dôležitejšie je, že sa darí mužstvu a že dosahujeme víťazstvá. Zvlášť to platí v našej súčasnej pozícii, keďže sme v role prenasledovateľa súperov, s ktorými bojujeme o Európu. Takže, pre mňa sú na prvom mieste body. Keď k nim prispejem gólmi, som rád. 

Čo hovoríte na vašu súčasnú situáciu v tabuľke pred zápasmi s Trnavou a v Trenčíne so Žilinou? 

Situáciu v boji o pohárové priečky máme vo vlastných rukách, ale to platí o všetkých troch tímoch. Sme v dobrej forme, no každý zápas je iný. Priaznivú fazónu teda musíme potvrdiť na ihrisku. Verím, že nadviažeme na doterajšie výkony dvomi víťazstvami a celkovou druhou priečkou. 

V nedeľu vás čaká prvý krok, zápas so Spartakom Trnava. Čo od neho očakávate? 

Je to krajské derby, čomu bude zodpovedať atmosféra. Na jar sme odohrali dva zápasy s Trnavou, raz sme vyhrali a raz sme prehrali. Spartak je kvalitný súper s dobrými hráčmi, ale najmä doma môžeme zdolať každého. Verím, že v nedeľu tieto slová potvrdíme. 

Zápasy s Trnavou majú vždy skvelú kulisu, o ktorú sa starajú početné fanúšikovské tábory. Ako si vy užívate a ako prežívate tieto stretnutia? 

Mám veľmi rád zápasy s množstvom fanúšikov, takže obľubujem aj toto krajské derby. Kým sa nezačne hrať, atmosféru dokážem vždy veľmi precítiť. S úvodným výkopom sa však plne koncentrujem na hru a nepripúšťam si vplyvy okolia. Jedine počas rozcvičky alebo prerušenej hry spozorujem, čo sa okolo mňa deje. Inak som plne sústredený na dej. Verím, že naši fanúšikovia prídu v nedeľu vo veľkom počte, budú hluční a dodajú nám silu. Budeme ich pomoc potrebovať, ide o veľa. 

Dunajskú Stredu počas tejto sezóny trápila kolísavá výkonnosť, ktorú sa vám už podarilo stabilizovať. Čomu pripisujete, že sa tak stalo až v závere ročníka? 

Ťažko povedať… Po výmene trénera sme potrebovali čas na to, aby sme pochopili zámery nového kormidelníka Xisca Muňoza. Postupne sme si zvykali na jeho nároky, prešli sme na nové rozostavenie. Ako plynul proces adaptácie, cítili sme sa stále lepšie. 

Aj vaše výkony rastú. Predvádzate vy osobne dnes svoj najlepší futbal? 

Toto jednoznačne nie je moja najlepšia fazóna, toto ešte nie je moje pravé ja! 

Napriek tomu vás publikum miluje. Čo hovoríte na to, akej priazne sa vám dostáva v Dunajskej Strede? 

Môžem len zopakovať, že ak to tak ľudia cítia, som za to vďačný a mám z toho radosť. V každom jednom zápase a tréningu robím na tom, aby sa moja hra fanúšikom páčila. Verím, že keď dosiahnem svoje maximum, teda ideálnu formu a budem podávať ešte lepšie výkony, náš vzájomný vzťah bude sa bude stále posilňovať. 

Ako maďarský rodák ste síce legionár, no zároveň pôsobíte v klube z regiónu, kde dominuje maďarská menšina. FC DAC 1904 je dôležitá súčasť nielen športu, ale aj histórie a kultúry pre celý Žitný ostrov. Čo pre vás znamená hrávať za tento klub? 

Som hrdý na to, že môžem hrať za Dunajskú Stredu. Často počúvam, že my, ktorí sme do FC DAC prišli z Maďarska, sme určitá výnimka. Ja osobne to tak nevnímam. Najmä som hrdý, že môžem účinkovať v klube, ktorý zastupuje a reprezentuje maďarskú menšinu na Slovensku. V tomto zmysle sa snažím hrať a trénovať. Idem vždy naplno a týmto spôsobom sa snažím prejaviť svoju hrdosť. 

Už v minulosti sa hráči ako Zsolt Kalmár či András Schäfer vypracovali v Dunajskej Strede na lídrov a maďarských reprezentantov. Druhý menovaný to dokonca dotiahol do Bundesligy. Sú pre vás príklad toho, čo všetko sa dá v FC DAC dosiahnuť? 

Áno. Môj cieľ je zlepšiť sa v Dunajskej Strede podobne ako oni. Chcel by som tu zažiť vynikajúcu sezónu a potom sa v prípade dohody všetkých zúčastnených strán posunúť do top tímu. Tak ako to dokázal András Schäfer. Jeho príklad je pre mňa motivujúci a verím, že podobnú cestu môžem v FC DAC 1904 prejsť aj ja. 

A aké sú vaše tímové túžby? Čo by ste radi dosiahli v Dunajskej Strede, kým sa poberiete ďalej? 

Najdôležitejšie je, aby sme v tejto sezóne dosiahli na pohárové priečky, keďže chceme účinkovať v pohárovej Európe. V ďalšom ročníku by som chcel vyhrať pohár a pevne verím, že budeme aj v hre o titul. Ak sa nám teraz podarí vybojovať si miestenku do Konferenčnej ligy, radi by sme sa prepracovali až do skupinovej fázy.   

KTO JE MILÁN VITÁLIS 

  • Narodil sa 28. januára 2002 v maďarskom meste Nyíregyháza, hráva na poste stredopoliara za FC DAC 1904 Dunajská Streda. 
  • Úplné začiatky strávil v klube z rodného mesta, no od svojich desiatich rokov hrával až do leta 2023 s výnimkou jednej sezóny strávenej v Debrecíne za Győri ETO FC. 
  • V lete 2022 ho získala Dunajská Streda, ale sezónu 2022/23 ešte strávil na hosťovaní v druhej maďarskej lige v Győri ETO FC. 
  • V tomto ročníku už nastupuje za FC DAC 1904, postupom času si vybojoval miesto v základnej zostave a je z neho stále dôležitejší hráč mužstva. V Niké lige naskočil dosiaľ do 23 duelov (1431 minút) a pripísal si v nich tri góly a jednu asistenciu, na konte má aj štyri žlté karty. 
  • Dva zo svojich troch gólov strelil v posledných dvoch dueloch proti Slovanu Bratislava (5:3) a v Podbrezovej (3:0), pričom jeho presný zásah z priameho kopu do siete brankára belasých Martina Trnovského zvolili fanúšikovia za najkrajší v Niké lige za mesiac apríl. 
  • Maďarsko reprezentoval v kategóriách do 17 a 19 rokov, dnes je členom kádra národného tímu do 21 rokov, za ktorý doteraz odohral 11 zápasov a v nich strelil dva góly. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Luka Modrič a klub FC Barcelona.