Zamotaný boj o druhú priečku

Zamotaný boj o druhú priečku

Kým Slovan Bratislava získal šiesty majstrovský titul v sérii za sebou, boj o celkovú druhú priečku bude zrejme napínavý až do posledného kola.

Ešte do sobotného neskorého popoludnia mala Trnava pred treťou Žilinou trojbodový náskok, no po prehre 0:2 v priamom dueli pod Dubňom je Spartak druhý už len zásluhou lepšieho skóre. Zároveň platí, že v prípade rovnosti bodov bude na konci sezóny druhý MŠK, pretože „šošoni“ majú lepšiu bilanciu zo vzájomných zápasov (3-0-1).

Boli to práve Žilinčania, ktorí zimovali na druhej pozícii, lenže po obmene kádra im nevyšiel vstup do jari. Žlto-zelení ťahali šnúru deviatich zápasov s jediným víťazstvom (1-4-4), počas ktorej prišiel o svoje miesto český tréner Jaroslav Hynek. Toho nahradil vo funkcii Michal Ščasný a pod jeho vedením MŠK získal v troch zápasoch sedem bodov. V dueli s Ružomberkom (0:0) hrali Žilinčania dobre, ale nezvíťazili. V Podbrezovej (2:1) zase nepodali ideálny výkon, ale tri body si odviezli domov. Nuž a v sobotnom stretnutí zdolali Trnavu (2:0) po dobrom výkone.   

Hráči MŠK tlačili od úvodu stretnutia a hoci na začiatku pohrozil aj hosťujúci Tomáš Poznar, opraty zápasu držalo pevne v rukách mužstvo Žiliny. Gidi trafil žrď, Sauer a Jambor svoje príležitosti nevyužili, a tak po ruke Azanga poslal z jedenástky domácich do vedenia Jambor. Po zmene strán premenil Javorčekov center na druhý gól Žiliny Patrik Iľko. Presadil sa v 102. zápase v Niké lige, pričom pred stretnutím si spoločne s kapitánom Jánom Minárikom prevzal pamätný dres za okrúhlu stovku štartov. Za stavu 2:0 dvakrát pohrozil striedajúci kapitán hostí Martin Mikovič, ale skóre stretnutia neskorigoval.   

„Najmä v prvom polčase sme ukázali mnoho pekných vecí, ktoré sa museli aj ľuďom páčiť. Víťazstvo 2:0 nad silným súperom a bodové dotiahnutie sa na druhú priečku určite berieme, ale v druhom polčase sme to mohli zvládnuť ešte o čosi lepšie. Občas sme zbytočne Trnavu pustili až k našej bráne, ale inak som spokojný. Chalani pracovali naplno a boli nastavení na víťazstvo. Od začiatku som na nich videl energiu a emóciu,“ povedal po stretnutí tréner MŠK Žilina Michal Ščasný.   

Spokojnosť sršala aj zo samotných hráčov. „V dueli s Trnavou sa nám podarilo priblížiť k tomu, čím sa chceme prezentovať. Teší nás to o to viac, že to bol vzhľadom na situáciu v tabuľke veľmi dôležitý zápas. Vyhrali sme na nulu, priblížili sme sa k súperovi a naďalej sme v hre o druhé miesto. Ak by sa nám ho podarilo dosiahnuť, bolo by to krásne. Verím, že sa nám to napokon aj podarí,“ poznamenal autor prvého gólu v stretnutí Timotej Jambor, na ktorého v podobnom duchu nadviazal Patrik Iľko. Ten upravil na konečných 2:0: „Teší ma najmä to, že sme boli lepší ako náš súper. Mali sme viac šancí, strelili sme dva góly a zaslúžene sme zvíťazili. Verím, že nás tieto tri body nakopnú.“   

POHÁR V MYSLI 

Trnavčania po zápase priznali, že sa úplne nedokázali odosobniť od toho, že ich v stredu čaká zápas jari, duel finále pohára v Košiciach proti MFK Ružomberok. „Ukázali sme toho málo. Už pred začiatkom stretnutia nám tréner prízvukoval, že z nás nejde tá správna energia. Áno, bol to dôležitý zápas, aj cez Niké ligu sa chceme dostať do Európy, ale môžeme si hovoriť čo chceme, v podvedomí sme trochu mali, že finále je blízko. Hlava robí svoje,“ uviedol kapitán Spartaka Martin Mikovič.