Bodovo najlepšia sezóna v meste, ktoré žije športom

Bodovo najlepšia sezóna v meste, ktoré žije športom

Podľa Lukáša Fabiša bude teraz pre Košice do konca sezóny každý zápas ako malé ligové finále.

Svoju bodovo najbohatšiu sezónu aktuálne zažíva obranca Košíc Lukáš Fabiš. V doterajších 27 zápasoch vsietil dva góly a na šesť prihral. Individuálne štatistiky si vylepšil aj v ostatnom zápase proti Trenčínu, keď na prvý gól FC prihral a druhý, víťazný, sám vsietil. Išlo o presný zásah, ktorý prišiel v úplnom závere nadstaveného času a ktorý napokon rozhodol o tom, že Košičania prvý raz v sezóne zdolali mužstvo AS.

Zároveň šlo o druhý Fabišov gól v aktuálnom ligovom ročníku, pričom oba strelil práve na Štadióne Sihoť. „Už sme si robili srandu, že ja môžem hrať iba v Trenčíne na umelke,“ zareagoval 25-ročný futbalista s úsmevom. „Neviem povedať, či mi to tu viac sedí, pretože zápasy proti AS sú bezpochyby ťažké. Ale som rád, že ten gól padol vtedy, keď to mužstvo najviac potrebovalo. Pomohlo to celému tímu k dosiahnutiu dôležitých troch bodov a dúfam, že sa od tohto momentu dokážeme odraziť.“   

Prejav ľudskosti   

Tím pod vedením trénera Jána Kozáka mladšieho sa na svojho súpera pripravil. Hoci Trenčín ich sedemnásobne prestrieľal, Košice statočne odolávali ofenzívnej sile domácich. V 69. minúte išli do vedenia a aj keď v závere riadneho hracieho času prišlo trenčianske vyrovnanie, hostia naň v nadstavenom čase napokon dokázali odpovedať.   

„Vedeli sme, čo tam chceme ísť hrať. Zranenia nám premiešali zostavu, ale vedeli sme, že ak do toho dáme odhodlanie, srdce a disciplínu, tak môžeme uspieť. Po vyrovnávajúcom góle nám asi nik neveril, že ešte dokážeme skórovať, ale podarilo sa. Strhlo to celé mužstvo aj realizačný tím, všetci sme boli šťastní. Nestáva sa nám každý zápas, že rozhodneme v poslednej možnej sekunde. Bol to ťažký, fyzicky náročný zápas, prakticky celý čas sme sa bránili. O to viac chutí víťazstvo,“ opísal odchovanec nitrianskeho futbalu situáciu, ktorá nastala po záverečnom hvizde rozhodcu.   

Momentka z nástupu hráčov na zápas AS Trenčín - FC Košice. Foto: FC Košice

V Trenčíne však úspešný strelec zaujal nielen gólom a prihrávkou, ale aj momentom, ktorý zachytil fotoaparát šikovného fotografa. Lukáš Fabiš na snímke v daždi drží svoje ruky nad dvoma chlapcami, ktorí ho sprevádzali počas nástupu tímov.   

„Bolo to spontánne,“ odvetil pri zmienke o fotografii, ktorá obletela sociálne siete. „Videl som, že to robia viacerí hráči vrátane mojich spoluhráčov. V tej chvíli som to tak cítil, chcel som aspoň trošku pomôcť malým chlapcom, ktorí tam s nami musia stáť. Či je zima, alebo dážď, nastupujú s nami. Prišlo mi to ako prejav ľudskosti.“   

Každý zápas ako malé finále   

Košice po tomto triumfe v tabuľke opäť odskočili Zemplínu na rozdiel troch bodov. Práve tieto dva tímy zvádzajú na diaľku súboj o vyhnutie sa baráži a je možné, že v poslednom, desiatom kole nadstavbovej časti sa prenesie i na ihrisko. Práve Michalovčanov totiž Košice privítajú v závere súťaže vo svojej definitívne dokončenej, čerstvo skolaudovanej Košickej futbalovej aréne.   

V hre je ešte dvanásť bodov a pozornosť Košičanov je zameraná jednoznačne: „Snažíme sa pozerať sami na seba, musíme zvládnuť predovšetkým naše zápasy. Ak sa nám to bude dariť, možno tak vytvoríme tlak na Michalovce. Našimi dobrými výkonmi a výsledkami by sme mohli rozhodnúť skôr ako v poslednom kole, ale nechcem predbiehať. Musíme sa sústrediť najmä na našu hru, naše výsledky. Ak to vyjde na posledný zápas, férovo si to s nimi rozdáme a verím, že Košiciam zachránime ligu.“   

Na konci sa tešiť spolu s fanúšikmi   

Najbližší duel odohrajú Košice v sobotu doma proti FC ViOn. „Pre nás to bude dôležitý zápas, aby sme potvrdili našu pozíciu, ktorú sme si víťazstvom v Trenčíne znovu vydobyli. Vidíme, že to nie je ľahké, veď Michalovce, keď nás konečne dobehli a v tabuľke pomyselne predbehli, potom svoj domáci duel nezvládli ideálne. Musíme sa sústrediť vždy na ten najbližší zápas, akoby každý zo štyroch nasledujúcich bol pre nás takým malým ligovým finále. Teraz hráme s ViOn-om, naň sa budeme stopercentne sústrediť. Sú v obrovskej kríze, ešte nevyhrali, ale práve definitíva zostupu môže hráčom rozviazať nohy, môžu hrať bez tlaku. Vieme, aké majú silné stránky a napriek tomu, koľko majú bodov, budú nebezpečným súperom. Musíme sa na nich dobre pripraviť.“   

Pridanú motiváciu pre futbalistov FC Košice v boji o zotrvanie v Niké lige predstavujú fanúšikovia, ktorí si v slušnom počte nachádzajú cestu na domáce zápasy. „Určite boli hladní po prvoligovom futbale, lebo liga tu dlho chýbala. Košice však majú obrovskú históriu, tituly, bola tu pohárová Európa, Liga majstrov. Ľudia sa na to tešili a dokazujú to návštevami. Myslím si, že Košice žijú športom. Či už je to futbal, alebo hokej, veľa ľudí je zanietených pre šport a povzbudzujú svoj klub, chcú vidieť zápasy naživo. Nielen sa prísť pozrieť, ale naozaj fandiť svojmu tímu, značke. Táto sezóna nevyzerá podľa predstáv asi nikoho z nás, ale fanúšikovia sú tam, sú na tribúnach a povzbudzujú nás až do poslednej minúty. Chcem sa im za to aj touto cestou poďakovať a verím, že to spolu s nimi dotiahneme do zdarného konca. Aby sme sa v závere sezóny všetci spolu tešili zo záchrany Košíc v Niké lige,“ zaželal si Lukáš Fabiš.

Hráči aj fanúšikovia Košíc si prajú zakončiť sezónu 2023/2024 v pozitívnej emócii. Foto: FC Košice