Po piatich rokoch bez play-off o pohárovú Európu

Po piatich rokoch bez play-off o pohárovú Európu

​Výsledky zápasov ôsmeho kola nadstavbovej časti Niké ligy rozhodli o tom, že v aktuálnej sezóne sa play-off o účasť v Európskej konferenčnej lige UEFA neuskutoční.

Od zavedenia súčasného hracieho modelu, ktorý zahŕňa 22 kôl základnej časti a následne desať kôl nadstavbovej časti, takáto situácia nastala druhýkrát. Súčasný model platí od sezóny 2017/2018, play-off o pohárovú Európu sa nehralo iba v sezóne 2018/2019.

Tento rok sa v Európskej konferenčnej lige UEFA (EKL) predstavia tímy, ktoré skončia na druhej a tretej priečke tabuľky. ŠK Slovan Bratislava ako majster smeruje do Ligy majstrov UEFA a Ružomberok ako víťaz Slovenského pohára získal miestenku do Európskej ligy UEFA. Play-off o EKL by sa odohralo iba v prípade, keby víťazný tím z pohárovej súťaže obsadil jednu z prvých troch priečok v lige. Ružomberok sa však po ôsmom kole nadstavbovej časti už nemôže bodovo dotiahnuť ani len na tretie miesto, a preto druhý a tretí celok napokon získajú účasť v EKL. O takéto umiestnenie budú v záverečných dvoch kolách Niké ligy súperiť Spartak, Žilina (zhodne 54 bodov) a DAC 1904 (52 bodov).

Vďaka vylepšenému koeficientu Slovenska začnú druhý a tretí tím konečnej tabuľky Niké ligy svoju púť v EKL až v jej 2. predkole. Vlani začínali už v 1. predkole. Vylepšený koeficient zabezpečil aj miestenku v 1. predkole Európskej ligy UEFA pre víťaza pohárovej súťaže. Minulý rok sa víťazný tím Slovenského pohára predstavil v 2. predkole EKL.

Účasť slovenských tímov v pohárovej Európe v sezóne 2024/2025   

  • Majster Niké ligy – 1. predkolo Ligy majstrov UEFA
  • Víťaz Slovenského pohára – 1. predkolo Európskej ligy UEFA
  • Druhý tím Niké ligy – 2. predkolo Európskej konferenčnej ligy UEFA
  • Tretí tím Niké ligy – 2. predkolo Európskej konferenčnej ligy UEFA