Preview: Pred cieľovou rovinkou na plné obrátky

Preview: Pred cieľovou rovinkou na plné obrátky

Predposledné kolo sezóny sľubuje vypäté futbalové zápolenia na juhu, na severe aj na východe Slovenska.

Program deviateho kola nadstavbovej časti prinesie sobotňajšiu koncentráciu zápasov a nedeľňajší priamy duel o pohárovú Európu v Dunajskej Strede. Na diaľku bude prebiehať aj súboj o prvenstvo v poradí ligových strelcov, ktoré aktuálne vedú dvanásťgóloví Tigran Barseghyan zo Slovana a Róbert Polievka z Dukly.

Skupina o titul   

Podbrezová – Slovan (sobota 15:30, Voyo zápas týždňa)   

Predposledné kolo aktuálnej sezóny sa začne Voyo zápasom týždňa v Podbrezovej, kam zavíta majstrovský Slovan. V prípade „železiarov“, ktorí prehrali deväť zápasov v rade, môžeme hovoriť o výsledkovej kríze, ktorú však určite budú chcieť v závere sezóny aspoň čiastočne prekonať. Na druhej strane budú stáť „belasí“, ktorí sa síce v predstihu stali víťazmi Niké ligy, ale v ostatných dvoch stretnutiach podľahli DAC 1904 aj Žiline. Bilancia vzájomných duelov s Podbrezovou hovorí v ich prospech, všetky tri vyhrali.   

Ružomberok – Žilina (sobota 17:30, Voyo, Nova Sport)   

Tréner Michal Ščasný pred mesiacom práve v zápase proti Ružomberku debutoval na lavičke Žiliny. K úvodnej remíze odvtedy pridal tri víťazstvá, naposledy zvíťazil na Tehelnom poli. Jeho tím sa drží v hre o medailové pozície, a tým pádom aj o účasť v Európskej konferenčnej lige UEFA. Na Liptove však bezpodmienečne potrebuje bodovať. „Možno nie papierovo, ale na trávniku to bude proti Liptákom oveľa ťažšie, pretože Slovan hrá predsa len otvorenejšie. S Ružomberkom sme si skúsili v domácom zápase hlboký blok súpera, kde sa dostáva naozaj ťažko. Treba si v hlave zrovnať všetky podmienky, ktoré nás tam čakajú. To bude jedna zo zásadných vecí, aby sme sa vysporiadali aj s terénom, ktorý je síce rovnaký pre oboch, no vždy náročnejší pre tím, ktorý chce tvoriť. Nemať teda žiadne výhovorky, bude to o našom nastavení,“ povedal kormidelník MŠK pre klubový web. Ružomberok okrem samotného zápasu so Žilinou pozýva fanúšikov v sobotu na štadión aj na oslavy spojené so ziskom Slovenského pohára.   

DAC 1904 – Spartak (nedeľa 17:30, Voyo, Dajto)   

Priamy súboj o účasť v pohárovej Európe zvedú mužstvá Dunajskej Stredy a Trnavy. Spartak má pred DAC 1904 dvojbodový náskok, ktorí by domáci v nedeľu radi zmazali. „Je to krajské derby, čomu bude zodpovedať atmosféra. Na jar sme odohrali dva zápasy s Trnavou, raz sme vyhrali a raz sme prehrali. Spartak je kvalitný súper s dobrými hráčmi, ale najmä doma môžeme zdolať každého,“ vyjadril sa Milán Vitális. Dunajskostredský tím budú s najväčšou pravdepodobnosťou hnať za dobrým výsledkom tisíce na tribúnach, Spartak však do MOL Arény pocestuje s jasným cieľom udržať si druhú priečku.   

Skupina o udržanie sa   

Skalica – Košice (sobota 18:00, Voyo)   

Situácia v druhej polovici tabuľky zostáva aj dve kolá pred koncom nadstavbovej časti napätá. Ešte stále nepoznáme účastníkov baráže o Niké ligu, mužstvá namočené v boji o záchranu si však uvedomujú, že potrebujú získať čo najviac bodov. Košice sa o to pokúsia v Skalici. „Je to zaujímavé mužstvo, ktoré je vhodne zložené a fyzicky dobre pripravené. Gólov síce nedávajú veľa, ale ani ich nedostávajú. Sú nebezpeční, zvlášť doma, kde to má náročné každý súper. Aj doma sme sa však proti Skalici presvedčili, že proti nej hrať vieme. Musíme to však potvrdiť aj strelecky. Predovšetkým sa potrebujeme hrou i výsledkom dobre naladiť na záverečný domáci zápas proti Michalovciam, ktorý bude rozhodujúci,“ povedal pre klubový web Košíc tréner Ján Kozák ml. Všetky tri doterajšie duely Skalice a Košíc skončili jednogólovým rozdielom, pričom dvakrát triumfovala Skalica a raz Košičania.   

Zemplín – FC ViOn (sobota 18:00, Voyo)   

Vzájomné duely Michaloviec a Zlatých Moraviec boli v tejto sezóne nesmierne dôležité pre oba tímy. Na štvrtý, posledný, však už nastúpia v odlišnom rozpoložení. FC ViOn už síce má istotu zostupu, ale dokázal vyhrať posledné dve stretnutia, dokonca s nulou vzadu. Zemplín naposledy prehral v Trenčíne a do poslednej chvíle bude súperiť o vyhnutie sa baráži. Body zo sobotňajšieho domáceho stretnutia by mu veľmi pomohli, ale hostia ich pri Šírave iste nenechajú bez boja.   

Trenčín – MFK Dukla (sobota 18:00, Voyo)   

Trenčania ešte stále môžu obsadiť konečnú siedmu priečku, proti Dukle by však museli naplno bodovať. Vzájomná bilancia týchto celkov v aktuálnom ligovom ročníku je vzácne vyrovnaná, každý vyhral jeden zápas a raz si delili body. V drese Dukly o korunu kráľa ligových strelcov súťaží Róbert Polievka, hráč AS Chinonso Emeka zas skóroval v dvoch stretnutiach po sebe. Presadí sa jeden z menovaných aj v sobotu?