Slovensko získalo zastúpenie vo výkonnom výbore Európskych líg

Slovensko získalo zastúpenie vo výkonnom výbore Európskych líg

Únia ligových klubov obsadila jednu z trinástich pozícií vo výkonnom výbore Európskych líg.

Z Londýna na Slovensko dorazila skvelá správa! Únia ligových klubov, riadiaca organizácia Niké ligy, získala zastúpenie vo výkonnom výbore asociácie Európskych líg. Na uvoľnené miesto v rade zvolili zástupcovia európskych ligových súťaží Michala Mertinyáka, výkonného riaditeľa ÚLK na aprílovom Valnom zhromaždení (tzv. General Assembly) Európskych líg. Získal hlasy od 28 z 29 prítomných zástupcov líg.

Gratulujeme k zvoleniu do výkonného výboru Európskych líg. Čo mu predchádzalo?   

V prvom rade, uvoľnila sa pozícia v rámci výkonného výboru Európskych líg, keď kolega zo Švédska skončil v tamojšom futbalovom hnutí. My ako Únia ligových klubov sme riadnym členom, dlhodobo sme aktívni na medzinárodnom poli, minulý rok sme dokonca hostili jeden zo seminárov v rámci vzdelávacieho programu Elevate. Sme v užšom kontakte s viacerými kolegami, ktorí sú na výkonných pozíciách v jednotlivých ligách, či už z Islandu, Fínska, Lotyšska, ale aj z iných krajín. Práve oni ma oslovili, či by som zvážil kandidatúru na uvoľnenú pozíciu. Prebehla s nimi úvodná diskusia, vzal som si nejaký čas na rozmyslenie a nakoniec sme sa dohodli, že do toho pôjdem.   

Poslal som kandidatúru a na zasadnutí v Londýne prebehla voľba, kde som získal dostatočnú podporu zo strany zástupcov európskych líg. Od dnešného dňa má slovenská Niké liga zástupcu vo výkonnom výbore Európskych líg. Vnímam to ako záväzok.   

Keďže aktuálne už beží funkčné obdobie členov výkonného výboru, táto pozícia sa uvoľnila na jednu sezónu. Celkovo trvá funkčné obdobie štyri sezóny. Samozrejme, ambíciou potom bude pokračovať vo výkonnom výbore Európskych líg aj v budúcnosti, v prípade, že budem cítiť podporu.   

Výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák (vľavo) s prezidentom poľskej Ekstraklasy Marcinom Animuckim. Foto: ÚLK

Aké práva a povinnosti vám z tejto funkcie vyplývajú?   

Z pohľadu asociácie je výkonný výbor najvyšším orgánom, ktorý rozhoduje o veciach týkajúcich sa riadenia organizácie Európske ligy. Ide o 13-členný orgán, šesť miest je fixne stanovených pre šesť najsilnejších líg, ktoré sú na prvých šiestich pozíciách v rámci rankingu UEFA. Ďalších šesť miest patrí zástupcom riadnych členov. Jedno miesto je určené pre ligy, ktoré sú nižšieho rangu ako najvyššia súťaž, napríklad druhá holandská, či anglická liga. Zároveň z výkonného výboru vzchádza prezident, ktorého si volia jeho členovia. Ten je najvyšším zástupcom Európskych líg a zastupuje ich vo výkonnom výbore UEFA.   

Člen výkonného výboru by mal byť aktívnou súčasťou rokovaní, prinášať myšlienky, ktoré asociáciu posunú ďalej a zúčastňovať sa na príslušných zasadnutiach. Všetci členovia sú zároveň súčasťou pracovných skupín UEFA, kde zastupujú záujmy Európskych líg. Rokujú či už o súčasných veľkých témach, ako sú nový systém európskych pohárových súťaží, termínová listina, ale aj o finančných témach, akou je výška solidarity príspevku pre jednotlivé futbalové ligy. Debata prebieha aj o vnútorných záležitostiach, ktoré sa týkajú priamo Európskych líg a vzájomnej spolupráce, napríklad predaj „fast betting-ových“ práv. Sme súčasťou skupiny 19 líg, ktorá spoločne obchodovala „fast betting“ dáta a dokázala významne zvýšiť príjem z tejto položky predovšetkým pre stredné a menšie ligy. Celkovo, členovia výkonného výboru by mali byť aktívnou súčasťou politického, ale aj obchodného života Európskych líg.   

Aké sú najpálčivejšie témy, ktoré asociácia momentálne rieši?   

Horúcou politickou témou na futbalovej úrovni je samozrejme Superliga. Pravidelne prebiehajú stretnutia na úrovni UEFA, Európskej klubovej asociácie, Európskych líg, či FIFPro. Samozrejme, ide aj o aktívnu komunikáciu smerom k Európskej klubovej asociácii, ktorá v minulosti často obhajovala záujmy predovšetkým väčších klubov. Európske ligy sú však za významnejšiu mieru solidarity a za podporu väčšej súťaživosti tak v rámci jednotlivých líg, ako aj v rámci celého európskeho priestoru. To znamená byť viac solidárny, viac pomáhať rozvoju menších a stredných líg, aby sa nezväčšovali nožnice medzi väčšími a malými, ale naopak, aby systém čo najlepšie fungoval. Je kľúčové byť aktívnou súčasťou komunikácie s UEFA, pretože ide o dôležitého partnera aj pre Európske ligy. V tomto cykle sa aj vďaka aktivite Európskych podarilo navýšiť objem solidarity zo štyroch percent z celkového príjmu z európskych pohárových súťaží na sedem percent. Významne to pomôže klubom v krajinách ako Slovensko. Príspevok zo solidarity UEFA bude výrazne vyšší ako bol v predošlých sezónach.   

Michalovi Mertinyákovi k zvoleniu do výkonného výboru zablahoželal aj Richard Masters, generálny riaditeľ anglickej Premier League. Foto: ÚLK


Akú rolu zohrávajú v asociácii menšie, či stredné ligy, akou je aj Niké liga?   

Pred voľbami do výkonného výboru som hovoril so zástupcom takmer každej ligy, chcel som si vypočuť názory všetkých líg, od najmenších až po tie najväčšie. Je pozitívne, že veľké ligy ako Premier League, či Bundesliga, vnímajú dôležitosť pozície stredných a menších líg, medzi ktoré sa radíme i my. Niké liga je z pohľadu členstva v tretej kategórii zo štyroch, teda v strednej kategórii líg. Je pozitívne, že veľké ligy vnímajú aj geopolitický rozmer, čiže zastúpenie v stredovýchodnej Európe. Našou aktivitou na medzinárodnom poli sme získali pozíciu, vďaka ktorej bola podpora jednoznačná. Sme rešpektovanou súčasťou Európskych líg. Do budúcna je dôležité, aby menšie a stredné ligy viac spolupracovali a diskutovali o témach, ktoré sú pre nás zásadné. Myslím si, že to je kľúčom k tomu, o čom sme spoločne hovorili s kolegami v súvislosti s mojou kandidatúrou. Nie je to o pozícii priamo vo výkonnom výbore, ale skôr o ďalšej práci, o akomsi vytvorení regionálne a veľkostne prepojených líg, ktoré vedia, aké problémy ich trápia. A možno aj o konštruktívnom dialógu a tlaku na väčšie ligy, aby nám pomohli v oblastiach, kde nám pomôcť vedia. Tak, aby rast líg, súťaživosť v rámci nich a obchodné aktivity boli naozaj úspešné. Potom bude naberať na sile aj asociácia Európskych líg. Bez silného podhubia ani veľké ligy nedokážu byť úspešné. Je dôležité, aby sa vytvorila skupina menších a stredných líg, ktoré budú viac kooperovať a budú aktívnejšie komunikovať svoje problémy, ktoré ich trápia v jednotlivých európskych futbalových témach.   

Asociácia Európske ligy združuje profesionálne futbalové súťaže na starom kontinente. Medzi jej riadnych členov patrí 31 európskych líg a hlavým cieľom je zlepšiť a chrániť konkurenčnú rovnováhu ligových súťaží pre dobro hry, hráčov, klubov i fanúšikov. Zástupcovia jednotlivých európskych súťaží sa stretávajú najmenej dvakrát ročne na Valnom zhromaždení Európskych líg.