Z Niké ligy do reprezentácie

Z Niké ligy do reprezentácie

Tridsaťšesť hráčov z našej ligy vymenilo počas novembrovej reprezentačnej prestávky klubové dresy za reprezentačné.

Takmer všetky kluby Niké ligy sa v uplynulých dňoch nakrátko rozlúčili s niektorými hráčmi. Tridsaťšesť futbalistov z našej ligovej scény totiž počas novembrovej reprezentačnej prestávky zamierilo do národných tímov rôznych krajín. Konkrétne ide o štrnásť hráčov v seniorských reprezentačných mužstvách a 22 futbalistov v národných výberoch do 21 rokov.

Najviac hráčov s nikéligovou príslušnosťou sa predstaví v slovenských farbách. Šesticu v zložení Juraj Kucka, David Strelec (obaja ŠK Slovan Bratislava), Matúš Kmeť, Dominik Hollý (obaja AS Trenčín), Dávid Ďuriš (MŠK Žilina) a Róbert Polievka (MFK Dukla Banská Bystrica) v A-tíme Slovenska dopĺňajú členovia slovenskej „dvadsaťjednotky“ – Adam Gaži (MFK Skalica), Sebastián Kóša (FC Spartak Trnava), Samuel Bagín, Artur Gajdoš (obaja AS Trenčín), Tomáš Frühwald, Andrej Selecký, Adam Tučný (všetci MFK Ružomberok), Roman Čerepkai (FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble), Dominik Veselovský (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Ľubomír Belko, Patrik Leitner, Dominik Javorček, Martin Gomola, Mário Sauer a Timotej Jambor (všetci MŠK Žilina). Zatiaľ čo slovenských sokolov čakajú záverečné boje o postup na EURO 2024 (16.11. proti Islandu, 19.11. proti Bosne a Hercegovine), ich mladší kolegovia sa pripravujú na domáce EURO 2025. Tentoraz absolvujú prípravné zápasy s Chorvátskom (16.11.) a s Českou republikou (20.11.).

ŠK Slovan Bratislava má okrem dvojice Slovákov v novembrovom termíne aj ďalších troch reprezentantov. Brankár Milan Borjan povedie ako kapitán mužstvo Kanady v dvojzápase CONCACAF Ligy národov proti Jamajke (18.11. a 22.11.). Kapitánska páska patrí aj Guramovi Kashiovi v tíme Gruzínska, ktorý absolvuje kvalifikačné stretnutia so Škótskom (16.11.) a v Španielsku (19.11.). V nominácii Panamy figuruje Cesar Blackman, na ktorého v národnom tíme čakajú dva duely CONCACAF Ligy národov s Kostarikou (17.11. a 21.11.).   

Reprezentačný dres Kapverd si oblečie brankár trenčianskeho AS, Josimar Dias Vozinha. Jeho krajina má najbližšie na programe zápasy kvalifikácie na MS 2026 proti Angole (16.11.) a Svazijsku (21.11.). Takéto kvalifikačné stretnutie čaká aj Yhoana Andzouanu z DAC, tím Konga bude čeliť Zambii. Jeho klubový spoluhráč Ammar Ramadan s mužstvom Sýrie začína druhé kolo kvalifikácie na majstrovstvá sveta, v skupine ho čaká Japonsko, Severná Kórea a Mjanmarsko. Milan Ristovski z FC Spartak Trnava bude ako člen reprezentácie Severného Macedónska v týchto dňoch čeliť v kvalifikácii na EURO 2024 Taliansku (17.11.) a Anglicku (20.11.). Premiérovú pozvánku do národného tímu Gambie dostal Mahmudu Bajo z Podbrezovej, na ktorého s reprezentačnými spoluhráčmi čakajú dve stretnutia v kvalifikáciii o postup na MS 2026 proti Burundi (16.11.) a Pobrežiu Slonoviny (20.11.).

Čo sa týka reprezentačných výberov do 21 rokov, spomínali sme 15 Slovákov, no na mladých hráčov z Niké ligy sa spoliehajú aj iné krajiny. Christophe Kabongo z Podbrezovej si oblečie český dres, Adrian Zeljkovič z trnavského Spartaka zase slovinský. Saša Marjanovič z Michaloviec reprezentuje rodnú Bosnu a Hercegovinu a Andrej Stojchevski zo Žiliny Severné Macedónsko. Márk Csinger a Milán Vitális budú vo farbách maďarskej 21-tky bojovať so Španielskom a Škótskom o postup na ME 2025 a kvalifikačné duely čakajú aj ich klubového spoluhráča Ioannisa Niarchosa, ktorý sa ako hráč gréckeho tímu stretne s Faerskými ostrovmi a Portugalskom.