Preview: Cieľová rovinka

Preview: Cieľová rovinka

Zatiaľ čo v Bratislave sa pripravujú na dekoráciu a majstrovské oslavy, v Košiciach je to príprava na tuhý boj s neďalekým rivalom.

Záverečné 10. kolo nadstavbovej časti prinesie tri zápasy, v ktorých pôjde skutočne o veľa. O udržanie sa v Niké lige, ale aj o dve miestenky v Európskej konferenčnej lige UEFA. Všetky zápasy sa odohrajú v rovnakom termíne, v sobotu od 17:00 hod. VAR technológia bude dohliadať práve na zlomové stretnutia v Košiciach, v Trenčíne a v Trnave.   

Skupina o titul   

Žilina – DAC 1904 (sobota 17:00, Voyo zápas týždňa)   

Jeden z troch zápasov o všetko sa uskutoční v sobotu v Trenčíne, kde Žilina pre prebiehajúcu výmenu trávnika privíta mužstvo DAC 1904. Oba tímy sa s rovnakým počtom bodov (55) nachádzajú v tabuľke bok po boku na druhej a tretej priečke. A oba by chceli na pozíciách zabezpečujúcich miestenku v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy UEFA zotrvať. „Veľmi dobrý súper, ktorý disponuje obrovskou kvalitou v obrane, strede poľa i útoku. Sú nebezpeční, teraz je vo forme strelecky disponovaný Trusa. Majú organizovanú defenzívu,“ opísal pre klubový web žilinský tréner Michal Ščasný silné stránky sobotňajšieho protivníka. S dôvetkom, že má aj slabiny, ktoré chce so svojimi zverencami využiť. Žiline stačí na účasť vo finálnej top trojke remíza, o umiestnení Dunajskej Stredy by v prípade deľby rozhodoval výsledok z Trnavy.   

Slovan – Ružomberok (sobota 17:00, Voyo, Dajto)   

Na Tehelnom poli sa v záverečnom zápase stretne čerstvý ligový majster s víťazom Slovnaft Cupu. Už pred zápasom sa fanúšikovia môžu v okolí štadióna naladiť na oslavnú nôtu a hráči Slovana veria, že dôvod na radosť prinesie aj samotný duel. „Urobíme všetko pre to, aby sme v sobotu vyhrali, hlavne pre našich fanúšikov. Po zisku titulu sme trikrát v rade prehrali, čo by sa nemalo stávať, sme predsa Slovan. Už sa však pozeráme na sobotu a chceme to doma zakončiť tromi bodmi,“ prezradil pre klubový web „belasých“ Tigran Barseghyan, ktorý bude mať šancu zabojovať o prvenstvo v poradí najlepších strelcov. Naopak, Ružomberok z posledných troch stretnutí vyťažil štyri body, keď raz remizoval, raz prehral a raz vyhral.   

Spartak – Podbrezová (sobota 17:00, Voyo)   

Podbrezová sa naposledy dobre naladila domácim víťazstvom nad Slovanom a posledný zápas v sezóne si môže naozaj užiť. Radosť z ďalšej výhry jej však rozhodne neplánujú dopriať hráči Spartaka. Ak chcú s istotou skončiť na jednom z prvých troch miest, musia v sobotu zvíťaziť. Ideálne s veľkou podporou tribún. „Verím tomu, že nám domáci pomôžu. My musíme zlepšiť efektivitu centrov, efektivitu predfinálnych vecí a najmä gólovú efektivitu. Recept je jasný, dať prvý gól a už to potom pôjde,“ vyjadril sa pre web Spartaka Jakub Paur. Povzbudivou správou pre Trnavčanov môže byť, že vo všetkých troch stretnutiach s Podbrezovou v aktuálnom ligovom ročníku triumfovali.   

Skupina o udržanie sa   

Košice – Zemplín (sobota 17:00, Voyo, Nova Sport)   

Bitka o východ bude mať tentoraz špeciálny náboj. Jej víťaz totiž získa istotu účasti v Niké lige v nasledujúcej sezóne, zatiaľ čo zdolaný bude musieť absolvovať barážový dvojzápas proti druholigistovi. Zemplín má momentálne pred Košicami trojbodový náskok, preto mu stačí aj remíza. Košice potrebujú zvíťaziť, bodovo by sa tak totiž dotiahli na súpera a v ich prospech by prehovorili lepšie vzájomné zápasy.   

V Košiciach očakávajú niekoľko tisíc fanúšikov na tribúnach, projektový a ticketingový manažér FC Michal Buša sa pre klubový web vyjadril, že v prípade priaznivého počasia by mohlo do Košickej futbalovej arény zavítať okolo 6000 – 7000 divákov. Michalovský asistent trénera Roman Berta na stránke Zemplína takisto vyjadril vieru, že duel si príde naživo pozrieť veľa divákov a na margo súpera povedal: „Košice sú nováčikom ligy. Je to pre nich niečo nové. Na jeseň neboli spokojní s výsledkami, urobili tak prvú trénerskú zmenu. V zime chceli káder posilniť, výsledky ale stále nemali. Teraz prišla druhá trénerská zmena. Určite sa v sobotu pokúsia o to, aby to nejako uzavreli a aby boli na domácom trávniku úspešní. My sa pokúsime im v tom zabrániť. Cieľom je tam uspieť.“   

MFK Dukla – Skalica (sobota 17:00, Voyo)   

Zatiaľ čo Skalica už má isté tretie miesto v skupine o udržanie sa, Dukla musí o svoju pozíciu na čele tejto skupiny zabojovať. Pred Trenčínom má totiž iba dvojbodový náskok a určite sa bude chcieť v domácom prostredí so sezónou rozlúčiť víťazne. Navyše, dvaja banskobystrickí hráči, Róbert Polievka a Martin Rymarenko, budú mať možnosť uzurpovať si korunu pre kráľa ligových strelcov...   

FC ViOn – Trenčín (sobota 17:00, Voyo)   

Na FC ViOn čaká minimálne ročná pauza od prvoligového futbalu. Na istý čas posledný duel v Niké lige odohrajú pre rekonštrukciu štadióna v Žiari nad Hronom, kde budú hostiť Trenčín. Zlatomoravský klub avizoval, že nebude mať k dispozícii až sedem hráčov. Mužstvo AS sa v prípade výhry a istých okolností môže ešte dostať na siedmu priečku, pred Banskú Bystricu, o motiváciu teda v tomto zápase určite nebude núdza.