Body, skóre, vzájomné zápasy... Aký je kľúč postupu do prvej šestky?

Body, skóre, vzájomné zápasy... Aký je kľúč postupu do prvej šestky?

Do posledného kola základnej časti. Až dovtedy si fanúšikovia Niké ligy musia počkať na zloženie vrchnej a spodnej šestky tabuľky.

Po 22. kole Niké ligy, ktoré je na programe už najbližšiu sobotu, sa tabuľka rozdelí na dve polovice. Prvá šestka bude hrať v skupine o titul, tá druhá v skupine o udržanie sa. V prvej šestke majú aktuálne, po predposlednom kole základnej časti, istotu účasti Slovan, Žilina a Spartak. Na druhej strane, Skalica, Košice, Zemplín a FC ViOn si už s určitosťou zahrajú skupine o udržanie sa.   


PÄŤ TÍMOV V BOJI O PRVÚ ŠESTKU    

V prvej šestke zostávajú voľné tri miestenky, o ktoré má záujem až pätica tímov. Zamotaná situácia nájde riešenie až v poslednom kole základnej časti, v ktorom sa nudiť rozhodne nebudeme. Práve naopak, keďže sa celé kolo hrá v jeden deň i čas (v sobotu 2.3. o 17.00 hod.), nebudeme si vedieť vybrať, ktorý zápas sledovať.   Situácia piatich tímov, ktoré aktuálne bojujú o účasť vo vrchnej šestke, je nasledovná:   

4. DAC 1904 – 36 bodov 

5. Podbrezová – 34 bodov 

6. MFK Dukla – 33 bodov 

7. Trenčín – 33 bodov 

8. Ružomberok – 31 bodov  

Takto vyzerá tabuľka po 21. kole 

ČO V PRÍPADE ZHODNOSTI BODOV?   

Ak budú mať dva alebo viacero tímov zhodný počet bodov po základnej časti, postupuje sa podľa Súťažného poriadku futbalu (posledná aktualizácia z  júna 2023). Konkrétne o tom hovoria články 17 a 18, ktoré uvádzame nižšie bez redakčných úprav.      

„Ak majú po skončení súťaže, základnej časti súťaže, nadstavbovej časti o titul alebo nadstavbovej časti o udržanie v súťaži dve alebo viac družstiev rovnaký počet bodov, rozhodujú o poradí na určenie víťaza, postupujúceho družstva a zostupujúceho družstva kritériá v tomto poradí:   

1. vyšší počet bodov zo vzájomných stretnutí; ak družstvá odohrali len jedno vzájomné stretnutie, vyšší počet bodov zo vzájomného stretnutia, 

2. gólový rozdiel zo vzájomných stretnutí, 

3. gólový rozdiel zo všetkých majstrovských stretnutí, 

4. vyšší počet strelených gólov vo všetkých majstrovských stretnutiach, 

5. vyšší počet víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach, 

6. vyšší počet víťazstiev dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach na ihriskách súperov, 

7. vyšší počet nerozhodných výsledkov dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach, 

8. vyšší počet nerozhodných výsledkov dosiahnutých vo všetkých majstrovských stretnutiach na ihriskách súperov.   

Ak by tabuľka po uplynulom kole bola finálnou po základnej časti, do skupiny o titul by sa dostali DAC 1904 a Podbrezová, zatiaľ čo Ružomberok by si zahral v skupine o udržanie sa. Šiestu priečku by obsadil Trenčín, pretože s Duklou síce má rovnaký celkový počet bodov (33), ale vo vzájomných zápasoch získal viac bodov (4), pretože raz vyhral (1:0) a raz remizoval (1:1). Tým pádom by hral v skupine o titul a Dukla by sa ocitla v spodnej šestke.   

MOŽNÉ SCENÁRE PRED POSLEDNÝM KOLOM ZÁKLADNEJ ČASTI   

V priamom súboji sa v 22. kole ocitnú len Podbrezová a Ružomberok. Podbrezová má všetko vo svojich rukách a v prípade víťazstva sa stane istým účastníkom skupiny o titul. Ak remizuje alebo prehrá, bude sa musieť spoliehať na zakopnutia svojich súperov. Ružomberok ešte nemá nič isté, aj v prípade výhry bude jeho konečné umiestnenie v tabuľke po základnej časti závisieť od výsledkov ostatných zápasov.   

DAC hrá so Žilinou. Ak vyhrá alebo remizuje, zabezpečí si miestenku v skupine o titul. Ak prehrá, musí sa spoliehať na to, že aspoň jeden z trojice Podbrezová, Trenčín, Dukla nebude bodovať naplno. V opačnom prípade skončí na siedmom mieste.   

MFK Dukla absolvuje duel s Košicami. Ak vyhrá a bude sa chcieť dostať do prvej šestky, musí sa spoliehať na to, že Podbrezová a/alebo Trenčín nebudú bodovať naplno, prípadne, že DAC nezíska ani bod. Ak by Dukla, Trenčín a DAC mali po 22. kole zhodne 36 bodov, najvyššie by sa z trojice týchto tímov ocitol Trenčín. Vo vzájomných zápasoch so svojimi súpermi totiž zhodne dosiahol výhru a remízu (viď nižšie) a mal by tak osem bodov. Dukla zvíťazila i remizovala s DAC a remizovala s Trenčínom, takže by mala päť bodov a v mikrotabuľke by sa zaradila za Trenčín. Za ňou by bol tím DAC s dvoma bodmi za remízy s Trenčínom aj Duklou.   

Trenčín cestuje do Skalice. Ak zvíťazí, dostane sa do prvej šestky. V prípade jeho remízy môže nastať špecifická situácia s mikrotabuľkou až štyroch tímov, ktoré by mali 34 bodov. Takáto situácia by nastala v prípade víťazstva Ružomberka nad Podbrezovou a remíz Dukly aj Trenčína. DAC by sa bez ohľadu na výsledok svojho zápasu dostalo do skupiny o titul a voľné by zostali ešte dve miestenky. Najviac bodov (11) by získala Podbrezová, ktorá vyhrala aj remizovala s Duklou i s Trenčínom a raz vyhrala nad Ružomberkom. Za ňou, na celkovej šiestej priečke, by sa umiestnil Ružomberok, pretože by získal 10 bodov za výhru nad Trenčínom, výhru a remízu s Duklou a prípadnú výhru nad Podbrezovou. Mimo prvej šestky by v takomto prípade zostal Trenčín (8 bodov v mikrotabuľke) a Dukla (3).   

PREHĽAD VZÁJOMNÝCH ZÁPASOV   


DAC 1904    

DAC 1904 – Podbrezová 3:2 

Podbrezová – DAC 1904 0:0 

DAC 1904 – MFK Dukla 1:2 

MFK Dukla – DAC 1904 0:0 

Trenčín – DAC 1904 1:0 

DAC 1904 – Trenčín 0:0   


FK Železiarne Podbrezová   

DAC 1904 – Podbrezová 3:2 

Podbrezová – DAC 1904 0:0 

MFK Dukla – Podbrezová 1:4 

Podbrezová – MFK Dukla 2:2 

Podbrezová – Trenčín 2:2 

Trenčín – Podbrezová 1:2 

Podbrezová – Ružomberok 5:0   


MFK Dukla Banská Bystrica   

DAC 1904 – MFK Dukla 1:2 

MFK Dukla – DAC 1904 0:0 

MFK Dukla – Podbrezová 1:4 

Podbrezová – MFK Dukla 2:2 

Trenčín – MFK Dukla 1:0 

MFK Dukla – Trenčín 1:1 

MFK Dukla – Ružomberok 1:1 

Ružomberok – MFK Dukla 2:1   


AS Trenčín   

Trenčín – DAC 1904 1:0 

DAC 1904 – Trenčín 0:0 

Podbrezová – Trenčín 2:2 

Trenčín – Podbrezová 1:2 

Trenčín – MFK Dukla 1:0 

MFK Dukla – Trenčín 1:1 

Trenčín – Ružomberok 4:1 

Ružomberok – Trenčín 1:0   


MFK Ružomberok    

MFK Dukla – Ružomberok 1:1 

Ružomberok – MFK Dukla 2:1 

Ružomberok – Trenčín 1:0 

Trenčín – Ružomberok 4:1 

Podbrezová – Ružomberok 5:0