Preview: Bitka o východ v Košiciach, Spartak a Slovan doma

Preview: Bitka o východ v Košiciach, Spartak a Slovan doma

Program 16. kola odštartuje východniarskym súbojom, finišovať bude v nedeľu v Bratislave.

Zlaté Moravce sa o prvé víťazstvo v sezóne pobijú doma so Žilinou, zaujímavý duel sa uskutoční v Košiciach. Mužstvo DAC cestuje do Banskej Bystrice.

Košice – Zemplín (piatok 17:30, Voyo, Nova Sport)   

Košická futbalová aréna bude v piatok podvečer hostiť súboj dvoch východniarskych tímov. FC Košice a MFK Zemplín Michalovce sú v Niké lige nielen geografickými, ale aj tabuľkovými susedmi, keďže na desiatom a jedenástom mieste ich delia dva body. Obe mužstvá veria, že práve im sa vo vzájomnom dueli podarí ukončiť negatívnu sériu a zvíťaziť. „Gól sme nedali už skoro päť zápasov a ja verím, že teraz s Michalovcami to zlomíme. Výborne pracujeme v tréningu a naozaj medzi nami cítiť veľkú túžbu zlomiť to v náš prospech. Cítim, že derby stretnutie ponúkne správny čas na prekonanie všetkých sérií,“ povedal útočník Žan Medved pre klubový web Košíc. V podobnom duchu sa vyjadril aj Stanislav Danko pre Noviny Zemplína: „Potrebujeme už vyhrať. Musíme to nejako zlomiť. K tomu potrebujeme premieňať naše šance, nie ako doma proti Slovanu, ktorému sme sa možno v gólových šanciach aj vyrovnali, no ten bol efektívnejší ako my. Nemôžeme pozerať na to, že sa Košiciam nedarí. Aj oni už potrebujú vyhrať a určite do tohto zápasu pôjdu s tým cieľom.“ Augustové stretnutie týchto celkov skončilo košickou výhrou 0:2.   

FC ViOn – Žilina (sobota 15:00, Voyo)   

Nielen Košice či Michalovce, ale aj Zlaté Moravce iste nastúpia na duel 16. kola s cieľom konečne zvíťaziť. Na domácej pôde však privítajú neľahkého súpera, aktuálne druhý tím tabuľky – MŠK Žilina. A „žlto-zelení“ by zase radi natiahli svoju šnúru bez prehry, ktorá trvá už sedem zápasov. „Moravce zmenili trénera a hoci prehrali v Dunajskej 0:3, mali tam znova dobré pasáže i šance. V ofenzíve sú nebezpeční dlhodobo, aj za trénera Cifraniča, ale neboli efektívni. Určite máme rešpekt k súperovi, jeho silu sme pocítili aj v domácom vzájomnom zápase. Pred sobotou sme favoritmi my a pokiaľ zvládneme terén, ako sme zvládli v Michalovciach či Ružomberku, tak chceme potvrdiť túto rolu. Bude to o poslednej tretine ihriska, o prechodoch. Je potrebné si veriť a zvládať to najmä v hlave,“ povedal pre klubový web žilinský kormidelník Jaroslav Hynek. Prvé stretnutie mužstiev v aktuálnom ligovom ročníku skončilo triumfom Žiliny 3:2, hoci ViOn v ňom do 27. minúty viedol o dva góly.   

Trenčín – Podbrezová (sobota 15:00, Voyo)   

Podbrezová má za sebou Zápas mesiaca so Spartakom. Výsledkovo síce nevyšiel podľa predstáv, no za svoj výkon sa „železiari“ rozhodne nemusia hanbiť. Tentoraz cestujú do Trenčína, kde ich čaká súboj s domácim AS. Podbrezovú zdobí najmä aktívna ofenzíva, s 35 strelenými gólmi v tomto ukazovateli, spolu so Slovanom, kraľuje. Naopak, Trenčania v piatich z posledných šiestich stretnutí neskórovali. Mužstvá sa stretli v piatom kole, vtedajší duel skončil remízou 2:2.   

Dukla – DAC 1904 (sobota 15:00, Voyo)   

Oba tímy sa v minulom kole po reprezentačnej prestávke správne nakopli do záverečnej časti jesene. Zatiaľ čo Dukla zvíťazila v Skalici (0:3), v Dunajskej Strede zažili víťaznú premiéru trénera Xisca Muňoza, keď „žlto-modrí“ zdolali rovnakým výsledkom ViOn. V sobotu ich čaká vzájomný zápas na banskobystrických Štiavničkách. Ten prvý v aktuálnej ligovej sezóne skončil víťazstvom Banskej Bystrice, ktorá v MOL Aréne vybojovala výhru 1:2.   

Spartak – Skalica (nedeľa 15:00, Voyo)   

Trnava vo štvrtok večer zažila rozlúčku s Európskou konferenčnou ligou, do zápasového diania sa po zranení vrátil kapitán Martin Mikovič. V nedeľu ju čaká ďalší, tentoraz ligový domáci duel. Na Štadióne Antona Malatinského sa predstaví mužstvo Skalice, ktoré ostatné dve stretnutia prehralo na nulu (1:0 so Slovanom, 0:3 s Duklou). Klub tento týždeň oznámil rozviazanie kontraktu s kolumbijským obrancom Brayamom Palaciosom a momentálne sa v tíme nenachádza ani Yann Yao, ktorý pre problémy s vízami musel vycestovať domov do Afriky. Zverencov Pavla Majerníka nečaká v nedeľu ľahký súboj, keďže Spartak má aktuálne v Niké lige sériu štyroch výhier v rade.   

Slovan – Ružomberok (nedeľa 17:30, Voyo, Dajto)   

„Belasí“ vo štvrtok na Faerských ostrovoch potvrdili svoj postup do jarnej časti Európskej konferenčnej ligy. Rýchlo však musia preladiť na ligovú nôtu, pretože v závere týždňa ich čaká stretnutie s Ružomberkom. V zápase piateho kola Slovan v Ružomberku vyhral o gól (1:2), tentoraz sa mužstvá stretnú na Tehelnom poli. V tabuľke ich delí osem priečok a 21 bodov, Slovan je na čele, Ružomberok deviaty. Slovan vyhral posledné tri vzájomné zápasy, Liptáci naposledy zvíťazili v septembri 2021.