Petržalka aj Zemplín prvýkrát zažijú baráž

Petržalka aj Zemplín prvýkrát zažijú baráž

Od zavedenia systému s barážou medzi predposledným tímom najvyššej súťaže a druhým celkom druhej ligy v nej ešte žiaden klub z nižšej súťaže nedokázal uspieť.

Napínavý záver sezóny zažila nielen Niké liga, ale aj druhá najvyššia súťaž na Slovensku. O druhom tíme tabuľky, ktorý absolvuje baráž proti predposlednému celku Niké ligy, sa rozhodlo takisto až v poslednom kole. Petržalka do neho nevstupovala práve v ideálnej pozícii, potrebovala vyhrať a zároveň počuť priaznivú správu z Humenného. Prvú časť podmienky splnila, keď doma zvíťazila nad rezervou MŠK Žilina 5:1. A o tej druhej informovali fanúšikovia, keď na tribúne začali kričať práve názov klubu, ktorý na opačnom konci republiky zdolal Prešov. So záverečným hvizdom rozhodcu sa petržalský sen o baráži stal realitou.

V dvojzápase, ktorý sa uskutoční pred kamerami Dajto a Voyo, čaká na Petržalčanov tím Michaloviec. Zemplín síce na jar získal pomerne veľa bodov a dokázal zmazať svoju stratu na Košice, ale v jeho neprospech rozhodli vzájomné zápasy. Od zavedenia súčasného systému s barážou, teda od sezóny 2017/2018, ani Petržalka, ani Michalovce doposiaľ do baráže o Niké ligu nezasiahli. Zároveň platí, že ani raz v baráži neuspel druholigista.   

Klub z Petržalky naposledy účinkoval v najvyššej súťaži v sezóne 2009/2010, na konte má aj dva majstrovské tituly. Bielo-čierni zažili vydarenú jar. Naposledy prehrali 16. marca v Považskej Bystrici, odvtedy ťahali desaťzápasovú bodovú šnúru. Sezónu zakončili so 64 bodmi a rovnakým počtom strelených gólov. Spoločne s Komárnom boli v ofenzíve najlepším tímom. Zo súčasného kádra má skúsenosť s prvoligovým futbalom desať hráčov.

Zemplín zakončil sezónu s 27 bodmi za šesť víťazstiev a deväť remíz. V posledných dvoch stretnutiach hraných na ihriskách súperov nedal ani jeden gól, v posledných štyroch skóroval len raz. V sobotu podľahol Košiciam 0:2, čo sa prejavilo aj na nálade v kabíne. Tréner František Straka však verí svojmu tímu v dvojzápase s Petržalkou verí. „Mrzí ma, že sme to nezvládli a musíme ísť do baráže. Potrebujeme sa teraz dať dokopy hlavne po psychickej stránke. Hráme už v utorok, nečaká nás ľahký zápas, ale verím, že baráž zvládneme,“ povedal po stretnutí v Košiciach.   

Utorkový zápas má úvodný výkon naplánovaný o 17:30 hod. na Tehelnom poli, sobotňajší začne o 16:30 hod. na Mestskom futbalovom štadióne v Michalovciach. Oba duely prinesie v priamom prenose Dajto a Voyo.