Na Liptákov to jednoducho nevedia

Na Liptákov to jednoducho nevedia

Futbalisti Ružomberka sa udržali v hre o účasť v hornej šestke. V 19. kole Niké ligy zdolali Trnavu 1:0 a tri duely pred koncom základnej časti im na horný poltucet chýba sedem bodov.

Len Slovan Bratislava dnes ťahá dlhšiu šnúru bez prehry ako Liptáci, ktorí zakopli naposledy ešte začiatkom novembra. Odvtedy odohrali šesť duelov (3-3-0), pričom neprehrali na Tehelnom poli a ani v Dunajskej Strede. V sobotu potvrdili, že to na Spartak vedia. Červeno-čiernym nepodľahli od začiatku roka 2021 (4-4-0), respektíve od momentu, keď na lavičku Trnavy zasadol tréner Michal Gašparík ml. 

Pod Čebraťom to nebolo oku lahodiace futbalové predstavenie. Na náročnom teréne urobili hráči Spartaka v defenzívnej fáze na rozdiel od svojho súpera jednu chybu, ktorú domáci potrestali. Po prihrávke Hladíka a jedinej strele na trnavskú bránku v zápase rozhodol o víťazstve MFK Samuel Lavrinčík. V druhom polčase mali hostia platonický tlak, ale nič z neho nevyťažili. 

„Vyšiel nám taktický zámer, tri body sú doma. Vychádzali sme z kvalitnej defenzívy. Vedeli sme, že ak budeme dobre brániť, šanca príde. Skórovali sme ako prví a už sme tri body nepustili z rúk. Sme spokojní,“ povedal autor jediného gólu v zápase Samuel Lavrinčík a ďalej pokračoval: „Vedeli sme, že nebudeme mať veľa šancí. Možno sme dúfali, že ich predsa len bude o čosi viac, no napokon nám stačila aj tá jedna. Gól padol po akcii, ktorú sme si nacvičili v tréningu. Na osi ihriska som mal veľa miesta. Videl som otvorený priestor, do ktorého som si nabehol. Ivan Hladík mi pekne naslepo prihral a potom som sa sústredil už len na to, aby som strelu dobre umiestnil. To sa mi aj podarilo.“ 

Ružomberčania vynikajú organizáciou hry v defenzíve. V Niké lige neprehrali, odkedy prešli na rozostavenie 5-4-1. Alebo inak, odkedy začali hrávať v stopérskej trojici, ktorej velí navrátilec do zostavy Ján Maslo. „Odohrali sme ťažký zápas na náročnom teréne a o to viac si ceníme tieto tri body. Myslím si, že diváci videli minimum šancí na oboch stranách. Teší ma, že sme boli veľmi efektívni. Splnili sme taktický plán. Chceli sme v prvom rade dobre brániť. Vedeli sme, že to nebude nejaký pekný futbal, hrali sme jednoducho,“ uviedol skúsený obranca. 

S defenzívnou taktikou prišiel pod Čebrať český tréner Ondřej Smetana. Kritici môžu hovoriť, že na hru MFK sa nepozerá dobre. Zisk bodov však hovorí v prospech plánu bývalého útočníka Senice či Slovana Bratislava. „Vieme, čo je naša silná stránka a akým spôsobom sa chceme presadiť. Nie sme mužstvo, ktoré si proti súperom ako Trnava vytvorí päť – šesť šancí. Musíme byť pevní a dôslední v defenzíve, hrať najmä na rýchle protiútoky. Je logické, že proti kvalitným protivníkom si týmto spôsobom toho nevytvoríme veľa. Pri tomto spôsobe boja musíme byť efektívni. Súper potrebuje zvíťaziť, otvorí hru a musí potom riskovať. To sme videli aj teraz v druhom polčase. Mrzí ma, že keď sa Trnava vytiahla, že sme nedotiahli aspoň jeden z protiútokov do druhého gólu. Všetci v kabíne sme stotožnení s cestou, ktorou sa snažíme zdolávať týchto súperov. Na tom nie je nič zlé,“ povedal na tlačovej besede po skončení stretnutia Ondřej Smetana.   

A ZASE NIČ 

Tréner Trnavy Michal Gašparík ml. bol v Niké lige pri víťazstve nad všetkými súpermi okrem Ružomberka. „Nezdolali sme tohto súpera už vyše troch rokov, nemáme ani bod. Opäť sme na MFK nestačili po podobnom priebehu. Domáci skórovali z jedinej šance, boli veľmi efektívni. Žiaľ, my sme boli až príliš nepresní vo finálnej fáze,“ poznamenal tréner Spartaka.