Adangov gól a explózia žilinskej radosti

Adangov gól a explózia žilinskej radosti

Futbalisti Žiliny zvíťazili na ihrisku už istého šampióna ŠK Slovan Bratislava 3:2 a urobili dôležitý krok k spečateniu účasti v pohárovej Európe.

Žlto-zelení si upevnili tretiu priečku o skóre za druhou Trnavou, s ktorou však majú lepšiu bilanciu zo vzájomných zápasov (3-1-0) a teda v prípade rovnosti bodov budú na konci sezóny v tabuľke nad Spartakom. S belasými ťahali „šošoni“ šnúru piatich prehier za sebou, v tejto sezóne navyše v štyroch dueloch (trikrát Niké liga, raz Slovnaft Cup) nedokázali proti tímu z hlavného mesta až dosiaľ ani skórovať (so sumárnym skóre 0:10). Tri góly strelili na Tehelnom poli po dvadsiatich rokoch!

Žilina išla do vedenia 1:0 aj 2:1, keď Patrik Iľko nezištne prihral najskôr na gól do prázdnej bránky Ericovi Bilemu a potom aj Samuelovi Ďatkovi. Slovan vyrovnal na 1:1 zásluhou Cesara Blackmana a na 2:2 po skvelej prihrávke od kapitána Vladimíra Weissa ml. upravil už po zmene strán svojim desiatym gólom v sezóne Nino Marcelli. V 62. minúte Kyriakos Savvidis pred šestnástkou fauloval v úniku Erica Bileho, za čo uvidel červenú kartu, a v tej chvíli bolo každému jasné, že majster to bude mať už veľmi ťažké. Paradoxne, práve v tomto čase hral Slovan svoj najlepší futbal v zápase. Už-už sa zdalo, že úradujúci majster udrží nerozhodný stav, no v samom závere striedajúci Xavier Adang ďalekonosnou strelou poslal loptu do siete.   

„Sme veľmi šťastní, že sme získali tri body na ihrisku majstra a najlepšieho mužstva v lige. Bol to ťažký zápas. Domáci nás prekvapili rozostavením v prvom polčase. Možno aj so šťastím sme to v poslednej minúte zvládli. Tri body majú pre nás cenu zlata. Môžem len dať dole klobúk pred chalanmi, ako to odpracovali. Boli fázy, keď sme strácali lopty či robili chybičky, no taký je futbal. Máme tri body a musíme sa pripraviť na koniec súťaže,“ hovoril po stretnutí spokojný tréner Žiliny Michal Ščasný, ktorý počas jari nahradil vo funkcii Jaroslava Hyneka a pod ktorého vedením žlto-zelení ešte neprehrali (3-1-0). „Veľmi sa teším, že sa mi podarilo streliť víťazný gól v nadstavenom čase, boli to nádherné emócie. Víťazstvo proti silnému Slovanu na jeho trávniku je pre naše mladé družstvo skvelý úspech a zadosťučinenie za tvrdú prácu,“ doložil autor zlomového zásahu MŠK Xavier Adang.   

Výborný zápas na Tehelnom poli odohral Samuel Ďatko, pred prvým gólom skvelou kolmicou vysunul asistujúceho Patrika Iľka, druhý zásah „šošonov“ sám strelil. „Z víťazstva máme veľkú radosť. Nespomínam si, že by som niekedy zažil triumf po góle v nadstavenom čase, dupľom na pôde súpera ako Slovan Bratislava. Zápas sme si veľmi užili. Skóroval som do prázdnej bránky a vždy som si hovoril, ako rád by som niekedy strelil aj takýto gól. Teší ma, že som pomohol mužstvu,“ poznamenal Samuel Ďatko, ktorý dosiahol tri zo svojich piatich gólov do siete Slovana.   

VZÁJOMNÉ KOMPLIMENTY 

Futbalisti Žiliny urobili pred zápasom oslavný špalier hráčom Slovana Bratislava a potleskom ich ocenili za zisk titulu. „Šošonov“ na oplátku pochválil kapitán belasých Vladimír Weiss ml. „Veľmi sa mi páči, ako v Žiline robia futbal. Vychovávajú hráčov a posúvajú ich do sveta. V lige majú toľko bodov ako Trnava a určite im viac držím palce v boji o druhé miesto,“ povedal líder stredu poľa úradujúceho šampióna.