Preview: Odveta pohárového finále, ViOn s túžbou po domácej výhre

Preview: Odveta pohárového finále, ViOn s túžbou po domácej výhre

V hre zostáva deväť bodov, ktoré sú nesmierne cenné najmä pre tímy bojujúce o miestenky do pohárovej Európy a o vyhnutie sa baráži.

Košice a Zemplín v ôsmom kole nadstavbovej časti vycestujú súperiť o body na ihriská súperov, FC ViOn si chce po prvej výhre v sezóne pripísať ďalšiu, tentoraz doma. V Trnave sa uskutoční odveta stredajšieho finále Slovnaft Cupu, Slovan hostí Žilinu počas narodeninových osláv a DAC 1904 sa predstaví v Podbrezovej.

Skupina o titul

Spartak – Ružomberok (sobota 15:30, Voyo zápas týždňa)   

Sobotňajší program Niké ligy načne repríza pohárového finále. Futbalisti trnavského Spartaka sa budú chcieť Liptákom revanšovať nielen za stredajší súboj, ale aj za predchádzajúce duely. Veď s Ružomberkom v lige ťahajú šnúru deviatich zápasov bez víťazstva! „Sú dva dni od zápasu a stále cítiť obrovské sklamanie a bolesť, ale máme pred sebou ďalší zápas. Musíme sa dať dokopy, zmobilizovať sa a musíme v sobotu vyhrať, nič iné si neberieme. Bude to veľmi náročné, najmä po psychickej stránke, ale verím, že v sobotu už zvíťazíme. Tie tri body do tabuľky potrebujeme,“ povedal pre klubový web Spartaka navrátilec do zostavy Roman Procházka.   

Slovan – Žilina (sobota 18:00, Voyo)   

Aktuálne sú v Niké lige v hre ešte dve miestenky do futbalovej Európy, konkrétne do 2. predkola Konferenčnej ligy. Medzi najvážnejších záujemcov o jednu z nich patrí práve Žilina, ktorá sa tentoraz predstaví na ihrisku majstrovského Slovana. „Cesty k bodom existujú, no potrebujeme veľmi dobre brániť s plnou ostražitosťou. Pri kvalite ofenzívnych hráčov ako Barseghyan, Weiss či Strelec, ktorí majú formu, si to potrebujeme postrážiť najmä vzadu. Verím zároveň, že prídu naše ofenzívne veci, ktoré by mohli vyjsť,“ vyjadril sa pre web MŠK žilinský tréner Michal Ščasný. Sobotňajší duel na Tehelnom poli sa zároveň ponesie v duchu 105. výročia založenia ŠK Slovan Bratislava.   

Podbrezová – DAC 1904 (nedeľa 17:30, Voyo, Dajto)   

Tím DAC 1904 povzbudený výhrou nad Slovanom cestuje v nedeľu do Podbrezovej. „Žlto-modrí“ na štvrtej priečke aktuálne zaostávajú za dvojicou Spartak – Žilina len o dva body a do záveru sezóny idú naladení s chuťou pobiť sa o európsku pohárovú miestenku. „Vieme, že nás čaká kvalitný súper, ktorý má v poslednom čase problém so strieľaním gólov. Aj my ich musíme ubrániť. Sme v dobrej forme, pôjdeme tam plní sebavedomia. Chceme si pripísať tri body,“ povedal Mateus Brunetti pre klubový web DAC 1904. So svojimi spoluhráčmi momentálne drží sériu šiestich zápasov bez prehry, naopak, Podbrezová stále čaká na svoje prvé body v skupine o titul.   

Skupina o udržanie sa   

MFK Dukla – Košice (piatok 17:30, Voyo, Nova Sport)   

Ôsme nadstavbové kolo otvorí zaujímavý duel na Štiavničkách. Dukla bude hostiť Košice a domáci avizujú návrat kapitána Róberta Polievku do zostavy. Ten vynechal pre zranenie päť zápasov, v piatok by však už mal byť banskobystrickému trénerovi Máriovi Auxtovi k dispozícii. Na lavičke hostí bude stáť tréner Ján Kozák mladší, ktorý sa na margo najbližšieho stretnutia pre klubový web vyjadril takto: „Je to nepríjemný súper, ktorý dáva veľa gólov. Keď má Dukla svoj deň, môže zdolať hocikoho. Jej hráči sú aktívni dopredu a častokrát aj produktívni. Musíme byť koncentrovaní. Nie ako naposledy, keď nám dal Rymarenko pomerne skoro gól. Domáci určite majú kvalitu, ale to aj my, aby sme tam mohli bodovať.“ Bilancia vzájomných zápasov hovorí v prospech Dukly, ktorá dvakrát vyhrala (4:2, 1:0) a jeden duel skončil remízou (1:1).   

FC ViOn – Skalica (sobota 18:00, Voyo)   

Futbalisti Zlatých Moraviec naposledy v Košiciach prelomili kliatbu v podobe sezóny bez víťazstva a ďalšie by chceli pridať v domácom prostredí. Posledný pokus budú mať práve v stretnutí so Skalicou a kapitán Marek Kuzma verí, že sa mu to so spoluhráčmi podarí: „Náš cieľ je dosiahnuť triumf aj na domácom ihrisku a aspoň takto potešiť fanúšikov, ktorí si v tejto sezóne s nami nemohli užiť veľa radosti.“ Na druhej strane, Skaličania si budú chcieť napraviť chuť po nedávnej prehre s Trenčínom (0:4), takže obe mužstvá pôjdu do sobotňajšieho stretnutia s veľkou dávkou motivácie. Predchádzajúce tri vzájomné zápasy strhla na svoju stranu Skalica (2:0, 1:0 a 4:1).  

Trenčín – Zemplín (sobota 18:00, Voyo)

Ďalší dôležitý duel pre mužstvo trénera Františka Straku. Michalovce mieria do Trenčína, kde by chceli získať čo najviac bodov. Asistent trénera Patrik Durkáč však v rozhovore na stránke Zemplína upozornil, že ich pri Váhu nečaká nič ľahké: „Podľa môjho názoru je to najlepší tím dolnej nadstavby. Hovorím to aj napriek tomu, že Bystrica je tabuľkovo nad nimi. Ich herný prejav je pre oponenta ťažký. Protivník sa musí vysporiadať s ich rýchlou ofenzívnou hrou. Musíme sa na nich dobre pripraviť. Musíme podať kvalitný výkon a keď chceme pomýšľať na body, nemôžeme tam inkasovať.“ Zároveň dodal, že hráči budú musieť byť efektívni, keďže veľa gólových šancí neočakáva. Michalovčania Trenčínu v tejto sezóne ešte nedali gól.