Preview: Boj o druhú priečku aj o cenné body v skupine o udržanie sa

Preview: Boj o druhú priečku aj o cenné body v skupine o udržanie sa

Dunajskostredská MOL Aréna zažije v sobotu ostrý duel domáceho tímu DAC 1904 a hosťujúceho lídra súťaže.

Hoci majster je už známy, v každom zápase je o čo hrať. Dokazuje to aj program 7. kola nadstavbovej časti Niké ligy. (Nielen) v skupine o titul sa bojuje o miestenky do pohárovej Európy, čo bude cez víkend azda najviac viditeľné v stretnutí tretej Žiliny s druhým Spartakom. V druhej skupine sa Košice aj Zemplín snažia vyhnúť sa baráži a FC ViOn má ešte štyri pokusy na prvú výhru v sezóne.

Skupina o titul   

Žilina – Spartak (sobota 15:30, Voyo zápas týždňa)   

Vo Voyo zápase týždňa sa tentoraz predstavia mužstvá Žiliny a Spartaka. Veľkú motiváciu pre oba tímy predstavuje druhá priečka v tabuľke, ktorá zaručuje účasť v pohárovej Európe. „Spartak má silu a prejavuje ju dlhodobo hornými pozíciami v tabuľke či ziskom pohárov. Je v podstate jedno, kto nastúpi. Ich kvalita je totiž obrovská a káder majú natoľko široký, že si vedia poradiť aj s takýmito situáciami. My sa hlavne musíme pripraviť na ich spôsob hry, ktorý je nepríjemný. Snažiť sa presadiť a mať dobrú defenzívu, aby sme eliminovali zbrane súpera,“ povedal tréner Michal Ščasný pre web MŠK reagujúc na fakt, že v stredu čaká Trnavu finálový zápas Slovenského pohára. Jej tréner Michal Gašparík tak bude musieť skladať sobotňajšiu zostavu s ohľadom na oba duely.   

Ružomberok – Podbrezová (sobota 18:00, Voyo)   

„Železiari“ aktuálne neprežívajú práve najvydarenejšie obdobie. Prehrali sedem zápasov v rade, na víťazstvo čakajú od úvodného jarného kola. Negatívnu sériu budú chcieť prelomiť cez víkend v Ružomberku, pričom s Liptákmi v aktuálnej sezóne dvakrát prehrali a raz nad nimi zvíťazili. „Poznáme sa ako súperi, všetky tímy v lige sa poznajú. Myslím si, že aj tentoraz to bude špecifický zápas, vzhľadom k tomu, v akom období sa nachádzajú obidva tímy. Podbrezová má stále obrovskú kvalitu a množstvo nebezpečných aspektov v hre, takže sa na ne musíme dobre pripraviť. Máme množstvo podnetov a materiálov z predchádzajúceho zápasu, z ktorého by sme sa mali poučiť a ťažiť. Verím, že to tak bude a vyťažíme zo zápasu maximum,“ vyjadril sa na klubovej stránke na margo najbližšieho stretnutia ružomberský tréner Ondřej Smetana.   

DAC 1904 – Slovan (nedeľa 17:30, Voyo, Dajto)   

Finiš siedmeho nadstavbového kola sa odohrá v Dunajskej Strede, futbalisti DAC 1904 budú v MOL Aréne hostiť majstrovský Slovan. Čaká nás súboj dvoch celkov, ktoré si obvykle nič nedarujú. Práve mužstvo DAC 1904 pripravilo Slovanu jedinú vonkajšiu prehru v tejto sezóne. Jediný gól „belasých“ vtedy vsietil David Strelec. „Gól by som si rád zopakoval, no v prvom rade chcem, aby sme tam ako tím uspeli. DAC vnímame ako jedného z najsilnejších súperov v lige a nášho dlhoročného rivala. Berieme ich maximálne vážne a chceme tam uspieť. Určite prídu aj naši fanúšikovia, opäť by sme sa im radi odvďačili dobrým výkonom i výsledkom,“ povedal 23-ročný útočník pre klubový web.   

Skupina o udržanie sa   

Zemplín – MFK Dukla (piatok 17:30, Voyo, Nova Sport)   

Pred necelými dvoma týždňami zvíťazili futbalisti Michaloviec nad banskobystrickou Duklou najtesnejším rozdielom. Tri body za víťazstvo by určite brali aj v piatok, v boji o priame udržanie sa v Niké lige je totiž pre nich nesmierne cenný každý jeden. Banská Bystrica však takisto má o čo hrať a Jakub Považanec pre klubový web prezradil, s akým nastavením mužstvo pocestuje na východ republiky: „Ideme do Michaloviec s tým, že nič ľahké nás nečaká. Bude to podobný zápas ako tu doma. Domáci budú v bloku stáť a čakať na naše chyby. Čím dlhšie bude 0:0, tým viac im to bude vyhovovať. Bude dôležité čím skôr streliť gól, aby súper zvoľnil z tej svojej taktiky a viac to otváral. Takže budeme musieť využiť prvú šancu, ale aj tak byť trpezliví a dávať si pozor na to, čo im tu vychádzalo, teda rýchle brejky po našich nepresnostiach alebo stratách.“   

Košice – FC ViOn (sobota 18:00, Voyo)   

Do čerstvo skolaudovanej Košickej futbalovej arény v sobotu zavíta FC ViOn. Košičania v doterajšom priebehu sezóny vyhrali dva vzájomné duely s týmto súperom, jeden sa skončil remízou. Domáci obranca Lukáš Fabiš však upozorňuje, že situácia môže byť tentoraz iná: „Sú v obrovskej kríze, ešte nevyhrali, ale práve definitíva zostupu môže hráčom rozviazať nohy, môžu hrať bez tlaku. Vieme, aké majú silné stránky a napriek tomu, koľko majú bodov, budú nebezpečným súperom. Musíme sa na nich dobre pripraviť.“ V histórii najvyššej slovenskej súťaže od roku 1993 sa ešte nestalo, že by nejaký tím ukončil sezónu bez víťazstva na svojom konte.   

Skalica – Trenčín (sobota 18:00, Voyo)   

Hráči Skalice sa nedávnym víťazstvom na pôde Michaloviec definitívne dostali mimo zóny ohrozenia a sezónu môžu dohrávať s pokojom na kopačkách. Tréner Pavol Majerník v rozhovore pre klubový web prezradil ambíciu v podobe ôsmej priečky a akési poľavenie rozhodne nepripúšťa. Hoci sobotňajšiemu súperovi Skaličanov, tímu AS Trenčín sa v nadstavbovej časti súťaže nedarí práve ideálne, kormidelník domácich vyzýva na maximálnu sústredenosť: „Očakávam, že Trenčín k nám príde so sebavedomím, už len tým, aké predvádzajú výkony. To, že nedávajú góly, je pomerne klamlivé. Keď povolíme v našej koncentrácii alebo vo veciach, ktoré chceme od chalanov, aby v zápase dodržiavali, tak ľahko môže prísť k tomu, že inkasujeme gól a urobíme si zápas ťažším. Štatistiky proti Trenčínu sú jedna vec, ale osobne na ne nepozerám. Každý zápas je iný, každý sa začína za stavu 0:0. My k tomu musíme pristúpiť opäť zodpovedne, koncentrovane a nadviazať tak na našu výkonnosť z posledných zápasov.“ Dva vzájomné zápasy týchto tímov skončili bezgólovou remízou a v marci sa Skalica v Trenčíne tešila z triumfu 3:1.