V každom zápase akoby bol posledný

V každom zápase akoby bol posledný

S obrancom MFK Skalica Martinom Černekom nielen o tom, čo sa skrýva za jeho produktivitou v posledných týždňoch.

Futbalisti MFK Skalica sa zachránili a v Niké lige budú pôsobiť aj v tretej sezóne po sebe. Záhoráci spečatili definitívu víťazstvom 3:1 v Michalovciach. Kľúčový podiel mal na tom muž s nevšedným príbehom. Ľavý obranca Martin Černek (29) síce v Skalici vyrástol, no medzi seniormi sa hneď nepresadil. Pôsobil v nižších súťažiach a našiel si zamestnanie. V MFK mu však dali ešte v druhej lige znova šancu ukázať sa a tej sa chopil tak, ako sa patrí. Niké ligu si prvýkrát vyskúšal až ako 28-ročný a o to viac si užíva, že je dnes jej súčasť. Nikdy totiž nedostal nič zadarmo. Práve on gólom a asistenciou na Zemplíne spečatil pre Skalicu istotu záchrany. „Máme radosť, že sa nám podarilo náš klub etablovať v najvyššej súťaži,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Martin Černek.

Celú sezónu ste jasným krokom smerovali za záchranou. Aj ste si v šatni vôbec uvedomili, že sa vám ju podarilo spečatiť? 

Určite áno. Boli sme radi, lebo sme vedeli, že nás v Michalovciach čaká ťažký zápas. Chceli sme napriek tomu získať body, aby sme to mohli uzavrieť. To sa nám aj podarilo. Keď sme spečatili záchranu, všetkým nám odľahlo. V šatni to aj bolo cítiť, zavládlo medzi nami nadšenie. Povedali sme si, že sme odohrali super zápas. 

Záchranu ste spečatili na pôde rozbehnutého súpera. Veď Michalovce boli od príchodu nového trénera Františka Straku nezdolané! O to viac si ceníte víťazstvo? 

Áno. Navyše, v Michalovciach sa nikdy nehrá ľahko. Sme radi, že sme to zvládli na trávniku súpera, ktorý predtým dlho neprehral. Skvelé víťazstvo! 

Nuž a vy ste na ňom mali leví podiel, keďže ste najskôr otvorili skóre a potom ste prihrali Danielovi Smékalovi na zlomový gól na 2:1. Čo hovoríte na to, ako vám zápas vyšiel? 

Teší ma, že som pomohol mužstvu rýchlym gólom, ale zase nechcem hovoriť, že všetko bolo ideálne. V súbojoch som sa stretával s Ginom van Kesselom, ktorý ukázal niekoľko výborných vecí a párkrát cezo mňa prešiel. Pri góle na 2:1 sa mi podarilo prečítať zámer Matúša Marcina, v strede poľa som získal loptu, išli sme do rýchleho brejku a odtiaľ som poslal Smékalovi prihrávku, ktorú on premenil na gól. Myslím si, že zápas nám vyšiel všetkým, nielen mne. 

Keď hráte na veľmi rýchleho a šikovného Van Kessela, musíte byť v prvom rade veľmi pozorný vzadu. Vy ste napriek tomu dokázali byť aj úderný vpredu. Tešia vás dosiahnuté čísla o to viac, kto bol váš priamy súper na ihrisku? 

Áno. Je ťažké hrať na takého futbalistu. Má trochu iné skúsenosti a životopis ako ja. Keď sa mi podarí hráča jeho rangu ustrážiť, ženie ma to vpred. A keď sa mi ešte k tomu podarí aj streliť gól a na ďalší prihrať, je to naozaj skvelé. Mám radosť, že mi tento zápas vyšiel, veľmi som si to na ihrisku užil. 

V marci ste krásnym gólom pomohli k víťazstvu v Trenčíne (3:1), teraz ste si pripísal bilanciu 1+1. Vyzerá to pre vás na vydarenú jar. 

Hrávam pravidelne a so zápasovou praxou zrazu prichádzajú gólové šance. V niektorých zápasoch som nebol produktívny, teraz a predtým v Trenčíne to vyšlo. Dúfam, že budem takto pokračovať aj ďalej. Do konca sezóny zostávajú štyri zápasy a verím, že sa ešte do nejakých šancí dostanem. 

Na prvé góly v Niké lige ste si museli počkať. Aké to boli pre vás momenty? 

Som nesmierne šťastný, keď sa mi podarí skórovať. Sú to silné emócie, aké si človek užije len párkrát za život. Nielen góly, ale aj samotné ligové zápasy beriem vždy tak, ako by mali byť moje posledné. Pokiaľ skórujem, je to zmes neuveriteľných pocitov. Človek ani nevie, čo má robiť a kam má utekať. Vždy ma neskutočne teší, keď sa mi podarí pomôcť mužstvu. 

Martin Černek sa z návratu do skalického klubu veľmi teší. Foto: MFK Skalica

Za rok a pol v Niké lige ste si nepripísali ani jeden „kanadský bod“, za posledných päť zápasov ste dosiahli bilanciu 2+1. Máte pre tento vzostup nejaké vysvetlenie? 

Myslím si, že je za tým dôvera trénera, keďže hrávam pravidelne. Cítim, že s pribúdajúcou hernou praxou moje výkony rastú. Dúfam, že moja sebadôvera bude stále stúpať a s ňou aj môj prínos na ihrisku. 

Do Niké ligy ste sa predrali cez dedinské súťaže. Snívali ste niekedy o tom, že sa vám to môže podariť? 

V Skalici som vyrástol a prešiel som si tam všetkými mládežníckymi kategóriami. Keď som sa dostal do seniorského tímu, klub akurát v lete 2015 zažil historický postup medzi elitu. Viacerých nás vtedy poslali preč a do tejto skupiny hráčov som patril aj ja. Skalica vydržala vtedy v najvyššej súťaži len rok, ale ja som zostal v nižších súťažiach dlhšie. Hrával som za Oreské a potom Radimov, zažil som šiestu, piatu a napokon aj štvrtú ligu. Vždy som však veril, že sa budem môcť neskôr vrátiť do Skalice. Túto myšlienku som nikdy nezavrhol. Som neskutočne rád, že sa mi táto cesta naozaj aj otvorila. Do svojho materského klubu som sa vrátil v lete 2021 na pozvanie trénera Jozefa Kostelníka a manažéra Lukáša Vargu. Bol som nesmierne šťastný, že sa to stalo a takisto som neskutočne rád, že som sa v tíme udržal, hoci som už bol zvyknutý na režim s dvomi, maximálne tromi tréningmi týždenne. Určite mi pomohlo, že som v zápasoch išiel vždy naplno. Po návrate do Skalice sme sa po roku radovali z postupu do Niké ligy a ja už len verím, že sa v nej pár rokov aj udržíme. 

Popri nižších súťažiach ste si zvykli aj na civilné zamestnanie, ktorého ste sa dodnes nevzdali. Vyhovuje vám tento režim a spôsob života, v ktorom kombinujete prácu s futbalom? 

Keď som vtedy v roku 2015 skončil v Skalici, tak som si našiel robotu a odvtedy som nezmenil svoje zamestnanie. Venujem sa montáži vzduchotechniky, čiže riešim klimatizácie, rekuperácie a podobne. Mám šéfa, ktorý je fanúšik nášho mužstva, takže mi umožnil venovať sa naplno povinnostiam ligového hráča a popri tom pracovať. Pochopenie som našiel aj v klube. Bojujem na dvoch frontoch, ale práve vďaka ústretovosti všetkých sa to dá zvládať. Som za to nesmierne vďačný, lebo futbal nemôžete hrať do konca života a keď s ním raz skončím, budem zase naplno k dispozícii firme.   

VÁŠNIVÝ POĽOVNÍK 

Ak by sme chceli použiť klišé, mohli by sme povedať, že Martin Černek páli ostrými nielen na bránky súperov. Je totiž vášnivý poľovník. „Poľovníctvo patrí k našej rodine, táto vášeň sa u nás dedí z pokolenia na pokolenie. Pozitívny vzťah k prírode sa budem vždy snažiť budovať aj u mojich detí. Verím, že ich poľovníctvo bude baviť. Pre mňa je to forma relaxu po náročných dňoch spojených s prácou a tréningmi, človek dokáže vypustiť z hlavy všetky starosti. Je to pre mňa teda určité vyslobodenie z kolotoča bežných dní. Zároveň si to užívame ako rodina, pretože vďaka tomuto hobby trávime čas spolu. Rodina je totiž v mojom živote to najviac,“ povedal Martin Černek.   

MARTIN ČERNEK – FAKTY 

  • Narodil sa 30. decembra 1994 v Skalici, hráva na poste ľavého obrancu za MFK Skalica. 
  • Futbalovo vyrástol v klube z rodného mesta a prvé štyri štarty (289 minút) za seniorský tím MFK si pripísal v druhej lige v sezóne 2014/15. Práve v tomto ročníku Skalica premiérovo postúpila medzi slovenskú elitu (po roku hneď aj vypadla), no pre Martina Černeka miesto v už prvoligovom tíme nezostalo. 
  • V ďalšom období si našiel civilné zamestnanie, ktorému sa venuje doteraz, a hrával v nižších súťažiach za Oreské a Radimov. Do Skalice sa vrátil na želanie trénera Jozefa Kostelníka vo februári 2020. 
  • Za MFK odohral na jar 2020 trinásť zápasov (1036 minút, jeden gól), v sezóne 2021/22 absolvoval 21 zápasov (1811 minút, 2 góly). Záhoráci obsadili tretie miesto, ale keďže licenčné podmienky nesplnili účastníci najvyššej súťaže FK Senica a ŠKF Sereď, postúpili medzi elitu. Martin Černek sa už v kádri tentoraz udržal. 
  • V ročníku 2022/23 odohral 25 zápasov (1331 minút, tri žlté a jedna červená karta), v tejto sezóne zatiaľ absolvoval 16 zápasov (1030 minút, 2 góly, 1 asistencia). Celkovo má teda v Niké lige zatiaľ odohraných 41 zápasov (2361 minút, 2 góly, 1 asistencia, tri žlté a jedna červená karta). Prvý gól v najvyššej súťaži si pripísal 16. marca 2024 v 2. kole skupiny o udržanie sa v Trenčíne (3:1). 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Phil Foden a klub Manchester City. 
  • Je ženatý, s manželkou Nikolou vychovávajú syna Olivera (3 roky) a dcérku Sofiu (1/2 roka).