Kóňa vyzve Žofčáka, Trenčín v šlágri proti DAC

Kóňa vyzve Žofčáka, Trenčín v šlágri proti DAC

Pozvánka na zápasy 2. kola Fortuna ligy.

Podbrezová – Trnava (piatok, 18.30)
Už piatkovým televíznym zápasom v Podbrezovej sa začne do troch dní rozdelené 2. kolo Fortuna ligy. Železiari, posilnení o chorvátskeho obrancu VSS Košice Karla Biliča, chcú dať zabudnúť na nevýrazný výkon v Dunajskej Strede, kde ich pri prehre 0:1 držal nad vodou iba fantastický Martin Kuciak. Ako domáci tím sa pri svojom tlaku určite pokúsia využiť možnú trnavskú slabinu. Spartak totiž po odchode brankárskej jednotky Adama Jakubecha do francúzskeho Lille ešte nemá dostatočne skúsenú náhradu a medzi žrde sa tak pravdepodobne postaví devätnásťročný Martin Vantruba. Pre Trnavčanov by to však nemusel byť problém, Vantruba je totiž obrovský talent a aj z neho môže vyrásť brankár medzinárodných kvalít.

Trenčín – Dunajská Streda (sobota, 18.30)
V šlágri kola Trenčania privítajú Dunajskú Stredu a tento zápas púta veľkú pozornosť. AS v úvodnom dueli zvíťazil v Senici 2:1. V sobotu sa však stretne s kvalitnejším súperom a výkon z minulého víkendu mu nemusí stačiť na tri body. Aj DAC bude chcieť pridať, veď hoci v zápase s Podbrezovou dominoval, vyhral iba 1:0, čo bol do poslednej sekundy veľmi zradný náskok. Kopacia technika Erika Pačindu a zakončovateľské schopnosti Pavla Šafranka budú pre neraz na vratkých nohách stojacu trenčiansku obranu ťažkým sústom, no futbalisti okolo Petra Kleščíka majú na to, aby ho zvládli a pripísali si ďalší triumf.

Nitra – Michalovce (sobota, 19.00)
Keďže michalovský trávnik ešte potrebuje týždeň-dva na poriadne zakorenenie, aktéri zápasu sa dohodli na výmene domáceho prostredia. Nováčik teda po triumfe 1:0 nad Žilinou vyzve znova pred vlastnými fanúšikmi dvoma sezónami vo Fortuna lige „oťukané“ Michalovce. Očakávame najmä súboj osobností a lídrov v strede poľa – Tomáš Kóňa sa postaví proti Igorovi Žofčákovi. Bývalí spoluhráči z pražskej Sparty sú najväčšími hviezdami svojich tímov a práve zužitkovanie ich skúseností môže byť v sobotu jazýčkom na zápasových váhach.

Slovan – Zlaté Moravce (sobota, 19.00)
Vypadnutie Slovana z Európskej ligy a veľkú snahu o nápravu reputácie si už pred týždňom odniesol päťgólovým prídelom Prešov, belasí sa však rozhodne nemienia hneď v úvode sezóny zastaviť. V domácej premiére privítajú Zlaté Moravce. ViOn do Bratislavy určite odcestuje poriadne vyburcovaný, ale predsa len nie s veľkými rečami. Ubrániť hetrikového kanoniera Jakuba Mareša bude pre jeho obranu výzvou, neradno ale popritom zabudnúť aj na ďalšie ofenzívne hviezdy v bratislavskom tíme. V šestnástke súpera sa hostia zrejme často neobjavia, musia byť preto maximálne efektívni. Ak svoju prvú šancu využijú a naberú sebavedomie, zápas spravia určite veľmi zaujímavým.

Žilina – Prešov (sobota, 19.00)
Šarišania to v úvode sezóny nemajú jednoduché, veď po debakli od Slovana by si určite radi zahrali s niekým rovnejším, no čaká ich cesta na štadión majstra zo Žiliny. Domáci sú navyše motivovaní snahou odčiniť prehru 0:1 v Nitre. Počas týždňa odohrali atraktívny prípravný duel s tureckým Trabzonsporom, ktorému bez oddychujúcich opôr Vavra, Mazáňa a Škvarku podľahli po ofenzívnej prestrelke 3:4. Žilinčania však znova ukázali obrovskú útočnú kvalitu a Prešovčania teda určite vedia, čomu budú v sobotu čeliť.

Ružomberok – Senica (nedeľa, 19.00)
Po životnom zážitku proti Evertonu prepínajú Liptáci znova na domácu nôtu, čaká na nich fortunaligový zápas proti Senici. Opäť očakávame improvizovanú zostavu v podaní trénera Hrnčára, ktorá však proti senickej omladine bude beztak na domácej pôde v pozícii favorita. Hostia môžu prekvapiť, viacero ich hráčov ešte ligoví súperi nepoznajú a nevedia tak, čo od nich očakávať.

 
Šláger kola: Trenčín – Dunajská Streda
Pod Čákovým hradom si to rozdajú ašpiranti na pohárové priečky. DAC na trenčianskom štadióne naposledy v apríli uspel 1:0 gólom Pačindu a z ostatných štyroch vzájomných zápasov vyhral až v troch. Vráti to Trenčín nepríjemnému súperovi aj s úrokmi?

Otázka kola: Kto nahradí Adama Jakubecha?
Postaví sa do bránky Spartaka Martin Vantruba, alebo sa funkcionárom klubu podarí na poslednú chvíľu angažovať skúsenú posilu? Ak to bude prvá možnosť, uvidíme úvodné kroky mladého talentu na ceste za peknou kariérou.

Očakávanie kola: Ako zvládne Ružomberok anglický týždeň?
Po pohárovom dueli s nórskym Bergenom nastúpili Ružomberčania v Zlatých Moravciach v pozmenenej zostave a prehrali 1:2. Časté bodové straty si však v úvode fortunaligovej sezóny nemôžu dovoliť, a tak sme zvedaví, ako bude vyzerať ich hra doma proti Senici po štvrtkovom stretnutí s Evertonom.