Ani neviem, či sa spievalo

Ani neviem, či sa spievalo

S útočníkom FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble Marekom Kuzmom nielen o prvom víťazstve v tejto sezóne Niké ligy.

Trvalo im to takmer rok, ale predsa len sa dočkali. Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce zvíťazili cez víkend na trávniku Košíc 2:0 a prvýkrát v sezóne si pripísali tri body do tabuľky. Naposledy sa im v Niké lige podarilo uspieť rovnako v 29. kole, akurát v sezóne 2022/23. Víťazstvo na trávniku nováčika nič nemení na tom, že sa so súťažou lúčia, ale aspoň na chvíľu mohli mať hráči od Žitavy aj úsmev na tvári. „Náš cieľ je dosiahnuť triumf aj na domácom ihrisku a aspoň takto potešiť fanúšikov Zlatých Moraviec, ktorí si v tejto sezóne s nami nemohli užiť veľa radosti,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu muž, ktorý zavelil za bodmi v Košiciach. Bol to práve útočník Marek Kuzma (35), ktorý gólom naštartoval FC ViOn na východe republiky.

Poznali ste ešte slová víťazného pokriku? 

Úprimne, ja som víťazný pokrik od môjho príchodu do Zlatých Moraviec ešte nepočul. V Košiciach som bol veľmi dlho na hracej ploche, a tak ani neviem, či sa spievalo. Keď som prišiel do šatne, nič sa nedialo. Musím sa opýtať, či sme si teda vôbec zakričali. 

Zdržali vás novinári v mixzóne? 

Nie. Všimol som si na tribúne chlapca s transparentom, či by som mu nevenoval dres. Tak som za ním po zápase išiel a zrazu tam bolo asi dvadsať detí, ktoré chceli podpisy. Takže som sa tam zdržal asi pätnásť minút. 

A správne predpokladáme, že ste prišli o dres. 

Veru som oň prišiel… 

Ale získali ste tri body. Čo hovoríte na to, že vám to konečne vyšlo? 

Z víťazstva máme radosť. Tešili sme sa na košický štadión, lebo sme sa dozvedeli, že bude prvýkrát kompletne otvorený a že príde veľa ľudí, keďže domáci klub venoval vstupenky aj školám a klubom. Ihrisko bolo výborne nachystané, takže to bolo fajn. No a hrali sme možno lepšie, ako sme aj sami očakávali. Presvedčili sme sa, že sme nezabudli hrať futbal. Po definitíve zostupu z nás opadol stres. Už doma s Banskou Bystricou (0:1) sme nehrali zle, ale nevyužili sme šance. Teraz áno, takže sme mali radosť. 

Návšteva presiahla číslo 9-tisíc, čo je na dolnú šestku priam unikát! 

Aj v pozápasovom rozhovore som povedal, že asi nám takéto publikum sedí. Kiežby to takto bolo častejšie. Krásny štadión, veľa ľudí, ozaj sme si to užili. 

A vy obzvlášť, keďže ste otvorili skóre. 

Samozrejme. Víkend predtým som proti Banskej Bystrici nenastúpil, lebo ma potrápila viróza. Na  zápas v Košiciach som sa tešil o to viac. Môj gól padol po peknej akcii a myslím si, že prišiel zaslúžene. Náš súper si dovtedy v podstate nevypracoval žiadnu nebezpečnú akciu. V minulosti sa neraz stalo, že mužstvo stratilo za priaznivého stavu koncentráciu, na čo napokon doplatilo. Teraz sme, našťastie, zostali pozorní, pridali sme druhý gól a zvíťazili sme na nulu. 

Marek Kuzma sa v zápasoch s Košicami gólovo presadil hneď dvakrát, doma i vonku. Foto: Jozef Bedej

Čím si vysvetľujete, že práve teraz ste si pripísali prvé víťazstvo, a to hneď na pôde súpera a navyše aj na nulu? 

Asi je to naozaj tým, že po definitíve zostupu nastalo v mysliach hráčov stotožnenie sa s daným stavom a následne uvoľnenie. Povedali sme si, že vypadnutím sa pre nás nič nekončí. Hráme aj za svoje mená, bojujeme o nové zmluvy, či už v FC ViOn alebo v iných kluboch. Všetci sme si tieto slová zobrali k srdcu, k svojej práci pristupujeme zodpovedne a zamakali sme jeden za druhého. Žiaľ, prvé víťazstvo prišlo neskoro, ale aspoň prišlo. Verím, že ešte sa nám podarí zvíťaziť. 

Minimálne ste sa už vyhli historickému unikátu, čo by ligová sezóna bez víťazstva určite bola. 

Áno. Bola by to veľká hanba, keby sme zostúpili bez toho, že by sme zdolali aspoň jedného súpera. Ani si to neviem predstaviť. Už beztak sa človek cíti nepríjemne, keďže sme pre Zlaté Moravce neudržali Niké ligu. Teraz privítame Skalicu. Náš cieľ je dosiahnuť triumf aj na domácom ihrisku a aspoň takto potešiť fanúšikov, ktorí si v tejto sezóne s nami nemohli užiť veľa radosti. V podstate je to posledná šanca uspieť doma, pretože potom hráme vonku a v poslednom kole sa predstavíme v azyle v Žiari nad Hronom, lebo u nás bude plynúť v tom čase rekonštrukcia trávnika. 

Do FC ViOn ste prišli s cieľom pomôcť tímu zachrániť sa, čo sa nepodarilo. V minulosti sa tento klub už raz do najvyššej súťaže vrátil a to hneď rok po zostupe. Veríte, že tento scenár sa môže zopakovať? 

Samozrejme. Myslím si, že toto je cieľ každého v klube, vrátane jeho majiteľa Viliama Ondrejku. Už vieme, že od novej sezóny príde k mužstvu tréner Roman Hudec. Postúpiť nebude ľahké, ale verím, že je to splniteľný cieľ. Zlaté Moravce si Niké ligu zaslúžia, patrí k tomuto klubu. 

Budete aj vy osobne bojovať o návrat medzi elitu vo farbách FC ViOn? 

Určite si to viem predstaviť. Chcem mať z futbalu radosť, to  je pre mňa priorita. Ešte ma však iba čaká pohovor s novým trénerom, takže uvidíme, aké plány má on. Keď Zlaté Moravce definitívne zostúpili, myslel som na to, že by som sa rád pričinil aj o návrat klubu do najvyššej súťaže. Nechcel by som odtiaľto zdrhnúť. Nepatrím medzi ľudí, ktorí v prípade neúspechov utekajú. Bol by som veľmi rád, keby som mal príležitosť FC ViOn pomôcť. Možno to tak napokon aj vyjde. 

Mimochodom, s tromi gólmi ste druhý najlepší strelec tímu, čo je smutné konštatovanie vzhľadom na fakt, že ste mužstvo posilnili iba v zime. Čo vás táto polsezóna napriek neúspechu naučila? Čo vám toto obdobie dalo? 

Naučil som sa, že víťazstvá si treba ozaj vážiť, pretože nie sú samozrejmosť. Niekedy veci nejdú podľa predstáv ani vtedy, keď máte dobrých hráčov. Myslím si, že v Zlatých Moravciach je solídna kvalita, no napriek tomu sme prehrávali. Preto si treba víťazstvá vážiť, nie sú zadarmo.   

MAREK KUZMA – FAKTY 

  • Narodil sa 22. júna 1988 v Trenčíne, hráva na pozícii útočníka za FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble. 
  • Futbalovo vyrástol v Dubnici, kde dostal aj prvú šancu na seniorskej úrovni, v roku 2009 odišiel na hosťovanie do Banskej Bystrice a v roku 2010 prestúpil do Slovana Bratislava. 
  • Kmeňový hráč Slovana Bratislava bol v rokoch 2010 až 2014, podieľal sa na zisku dvoch titulov (2010/11 a 2012/13) a takisto mal prsty v jednom víťazstve v Slovenskom pohári (2012/13). 
  • Počas pôsobenia na Slovane stihol aj trikrát hosťovať – v Dubnici, v Banskej Bystrici a v českom klube 1. FC Slovácko. 
  • Jeho ďalšie zastávky boli Spartak Myjava, Iskra Borčice, FC ViOn Zlaté Moravce, v lete 2016 opustil Niké ligu a okúsil svoj druhý zahraničný angažmán, v bulharskom klube Černo More Varna odohral počas dvoch sezón 63 zápasov a strelil 13 gólov. 
  • V lete 2018 podpísal ročný kontrakt s druholigovým poľským klubom Puszcza Niepolomice, kde po polroku rozviazal zmluvu a začiatkom roka 2019 sa dohodol na pôsobení v tíme nováčika našej najvyššej súťaže ŠKF Sereď, odkiaľ po polroku odišiel do materskej Dubnice. 
  • S Dubnicou ovládol v sezóne 2019/20 druhú ligu, no víťaz išiel pre skrátený formát iba do baráže, kde Považania nestačili v dvoch dueloch na posledný tím najvyššej súťaže FC Nitra. 
  • Nasledujúcu sezónu a pol strávil v Dubnici, začiatkom roka 2022 prestúpil do Podbrezovej. Na jar potom v dvanástich zápasoch strelil trinásť gólov, čím výrazne prispel k postupu „Železiarov“ medzi elitu. 
  • Celkovo za tri sezóny v druhej lige odohral 78 zápasov a strelil v nich 37 gólov. V ročníku 2021/22 sa s 22 zásahmi (9 Dubnica, 13 Podbrezová) stal najlepším strelcom súťaže. 
  • V nováčikovskej sezóne odohral za Podbrezovú 23 zápasov (3+3), na jeseň 2023 absolvoval 16 duelov (1+2) a v zime odišiel do Zlatých Moraviec. FC ViOn zatiaľ pomohol na jar tohto roka dosiaľ tromi gólmi v desiatich zápasoch, no nezabránil zostupu z Niké ligy do druhej najvyššej súťaže. 
  • V Niké lige má celkovo bilanciu 262 zápasov a 34 strelených gólov. 
  • Slovensko reprezentoval na mládežníckej úrovni až po kategóriu do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbené zahraničné kluby sú Real Madrid a AS Rím, obľúbený hráč útočník Realu Karim Benzema.